Pitääkö nyt pelätä?

Iltalehti kysyi asiantuntijoilta, kasvaako terroriuhka Suomessa bin Ladenin kuoleman johdosta.


1. Interpol varoittaa kohonneesta terrori-iskujen uhasta bin Ladenin kuoleman vuoksi. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä, Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkija Teemu Sinkkonen?

– Aina, jos on jonkinlainen syy olettaa, että jotain voisi tapahtua, valmiutta korotetaan. Tämä ei tarkoita sitä, että uhka realisoituisi, vaikka tietysti nyt oletetaan, että jonkinlaisia kostoiskuja voi tulla. Kun Interpol nostaa valmiutta, kyllä Suomessakin pidetään enemmän silmät auki rajalla ja lentokentillä.

2. Onko esimerkiksi lentokoneella matkustaminen yhä turvallista?

– Ihan yhtä turvallista kuin aina ennenkin. Haluan muistuttaa, että terrorismi on hyvin marginaalinen ilmiö.

3. Entä matkat Yhdysvaltoihin?

– Tietysti Yhdysvallat on potentiaalinen kohde, mutta maa on toiminut aktiivisesti terrorismia vastaan jo pitkään, ja al-Qaida on ajettu ahtaalle. Sen operatiivista kykyä on heikennetty oleellisesti.

4. Al-Qaida on uhannut kostaa bin Ladenin kuoleman räjäyttämällä ydinpommin. Mitä uhkaus tarkoittaa suomalaisille?

– En pidä uhkausta kovinkaan realistisena, koska al-Qaida ei ole juuri toiminut Euroopassa. Ne iskut, jotka ovat täällä tapahtuneet, ovat olleet al-Qaidaa sympatiseeraavien pienryhmien tekemiä. Niillä on vain harvoin resursseja, saati tietotaitoa tehdä ydiniskua. Jos iskuja tehdään, ne ovat todennäköisesti symbolisia. Esimerkiksi julkisiin liikennevälineisiin tai suurlähetystöihin. Iskua Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöön en pidä todennäköisenä. Suurimmat riskit ovat Iso-Britanniassa ja Ranskassa.

5. Pitääkö suomalaisten varautua mahdolliseen ydinpommiin jotenkin, esimerkiksi ostamalla joditabletteja?

– Ei. Suomalaisilla ei ole mitään syytä varautua mitenkään erityisesti.

6. Pitääkö ulkomaille matkustettaessa välttää yhdysvaltalaisten suosimia kohteita mahdollisen terrori-iskun takia?

– Ei pidä. Osama bin Laden ei ollut enää keskeinen hahmo al-Qaidassa. Kymmenen vuotta vuorilla piileskelyä on muuttanut hänet lähinnä symboliksi.

7. Onko Ulkoasiainministeriö muuttanut matkustussuosituksia mihinkään maahan terroristijohtajan kuoleman johdosta, ulkoministeri Alexander Stubb?

– On itsestään selvää, että maailmanlaajuista turvallisuustasoa nostetaan bin Ladenin kuoleman kautta. Suomalaiset viranomaiset tekevät yhteistyötä kansainvälisesti. Mitään matkustussuosituksia ei ole kuitenkaan muutettu.

8. Onko Yhdysvaltain suurlähetystö tehnyt jonkinlaisia toimenpiteitä kuoleman johdosta Suomessa?

– Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöstä informoitiin meitä aikaisin aamulla bin Ladenin kuolemasta.

9. Mitä bin Ladenin kuolema merkitsee Suomen kannalta?

– Analysoimme tilannetta tunti tunnilta. Suomi ei kuitenkaan ollut keskeisessä asemassa bin Ladenin etsinnöissä, joten Suomella ei ole sillä tavalla merkittävää roolia.

10. Pitääkö Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ranskassa olevien suomalaisturistien olla huolissaan?

-Kannattaa seurata Ulkoministeriön matkustustiedotteita, lisäksi on hyvä seurata paikallisten viranomaisten tiedotteita, kuten aina matkoilla. Nyt on varauduttava siihen, että matkailijoihin ulkomailla kohdistuva terrori-iskujen uhka voi olla lähiaikoina tavallista suurempi.

11. Pitääkö tavallisen suomalaisen huolestua turvallisuudestaan, suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva?

– Edelleen voidaan sanoa, että todennäköisyys Suomessa tapahtuvalle terrori-iskulle on matala.

12. Eikö al-Qaida ole julistanut, että yksi sen tulevien iskujen kohteita on Eurooppa?

– Euroopassa on maita, joissa iskujen todennäköisyys on ollut korkea. Sellaisia ovat Iso-Britannia, Saksa, Ranska ja nyt myös Tanska.

13. Mitä sanotte niille, joiden mielestä terroristipidätyksiä tehdään jossakin Euroopan kolkassa harva se päivä.

– Monesti niihin pidätyksiin, jotka perustuvat terroristilakeihin, liittyy muutakin rikollisuutta, johon viranomaisilla on ollut velvollisuus puuttua.

14. Mutta eikö Teistäkin tunnu, että kansainvälinen terrorismi hivuttautuu pikku hiljaa yhä pohjoisemmaksi?

– Sitä on esiintynyt Tanska-Ruotsi-akselilla, ja siinä mielessä se on tullut pikkuisen lähemmäksi meitä. Suomesssa uhkakuva on muuttumaton.

15. Mikä merkitys Osama bin Ladenin kuolemalla on al-Qaida-liikkeelle?

– Jihad-tyyppinen terrorismi elää suurten tarinoiden varassa. Merkkihenkilön poismeno luo hyvän pohjan tarinalle, jota voidaan hyödyntää liikkeen jäsenpohjaa laajennettaessa ja jäseniä motivoitaessa. Al-Qaidan operatiiviselle toiminnalle sillä ei ole suurtakaan merkitystä.

16. Kun tieto bin Ladenin likvidoinnista julkistettiin, tiedotusvälineissä alettiin puhua kansainvälisestä hälytystilasta. Onko ilmaus oikea?

– En käyttäisi sanaa hälytystila. Kyse on valppaustilasta.

17. Kuka niistä Suomessa päättää, suojelupoliisiko?

– Päävastuu on poliisilla. Supon turvallisuustiedustelu hankkii, käsittelee ja analysoi poliisille ja muille viranomaisille toimitettavat tiedustelutiedot.

18. Onko terrorismintorjunta nykyään vaikeampaa?

– Sellaiset perinteisen tyylin iskut, joita terroristit toteuttivat isoissa ryhmissä 1970- ja 1980-luvuilla, jättävät jo valmisteluvaiheessa niin ison jäljen, että ne eivät ole enää todennäköisiä. Vaikeampia tapauksia ovat yksittäisten ihmisten tekemät pienten budjettien teot. Ne ovat haastavia.

19. Miten tavallisen suomalaisen kaduntallaajan pitäisi nyt reagoida?

– Kaikkien kannattaa säilyttää maltti ja valistunut avarakatseisuus. Terroristit edustavat marginaalista ääririkollisuutta, joka ei nauti omassa viitekehyksessäänkään valtaenemmistön kannatusta.

20. Mutta ymmärrättekö niitä suomalaisia, jotka eivät kohta uskalla matkustaa enää minnekään?

– Nämä tapahtumat nostavat pintaan kaikenlaisia ajatuksia. Viisainta on hankkia itselleen tietoa ja seurata viranomaisten ohjeita.

Lähteet: Kysymykset 1-6 Ulkopoliittisen Instituutin terrorismitutkija Teemu Sinkkonen, 7-10 ulkoasiainministeri Alexander Stubb, 11-20 suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva

– – –

*- Varoituksia kansalaisille Kaikki maat varpaillaan -*

Interpolin pääsihteeri Ronald Noble tiivisti lisääntyneen terroriuhan näin: ”Maailman etsityin kansainvälinen terroristi on kuollut, mutta se ei tarkoita, että poissa ovat ne al-Qaidan inspiroimat ihmiset, jotka ovat sitoutuneet jatkamaan terrori-iskuja eri puolilla maailmaa.”

Yhdysvallat varoitti kansalaisiaan ”laajennetun antiamerikkalaisen välivallan mahdollisuudesta” ja kehotti näitä välttämättä sekä matkustamista että massakokoontumisia. Samalla tavalla varoitti Australia omiaan.

Irakin armeija ja poliisi nostivat valmiustasoaan. Japani kertoi tehostavansa sotilastukikohtien vartiointia sekä lisäävänsä turvatoimia suurlähetystöjen ja ulkomaisten koulujen kaltaisissa terroristien potentiaalisissa iskukohteissa. Intia nälväisi Pakistania muistuttamalla, että terroristijohtaja löydettiin vain noin 60 kilometrin päästä Pakistanin pääkaupungista Islamabadista.

Euroopassa tunnelma kiristyi eritoten Ranskassa. Maa muuttui erityisen valppaaksi jo viime lokakuussa, jolloin bin Laden arvosteli sen tavasta suhtautua muslimeihin.