Pohjois-Korean ydinkoe kasvojen menetys Kiinalle
hs online
Matti Koskinen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Helsingin Sanomissa 12.2. Pohjois-Korean ydinkoetta.

 

Linkki artikkeliin hs online -sivuille

 

 

Kun YK:n turvallisuusneuvosto tiistai-iltana kokoontuu puimaan Pohjois-Korean ydinkoetta, on avainasemassa kommunistimaan liittolainen Kiina.

Kiina tuomitsi ydinkokeen tuoreeltaan ja kutsui Pohjois-Korean Pekingin-lähettilään puhutteluun. Ydinkoe oli kasvojen menetys Kiinalle, joka oli etukäteen kehottanut Pohjois-Koreaa perumaan sen.

”Kiina on todella hankalassa tilanteessa”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -ohjelman johtaja Mika Aaltola. ”Todennäköisesti se ryhtyy vain joihinkin nimellisiin toimiin.”

Pohjois-Korean talous on riippuvainen Kiinan toimittamasta öljystä ja ruoasta. Kiinan pelkona on, että ilman tukea Pohjois-Korea luhistuu. Seuraukset voisivat olla arvaamattomat. Yhdistynyt Korea saattaisi olla lähempänä Yhdysvaltoja kuin Kiinaa.

”Mahdollisesti Pohjois-Korea hakee ydinkokeella liikkumatilaa suhteessaan Kiinaan”, Aaltola sanoo.

Pohjois-Korean ydinohjelman ilmeinen tavoite on tasata puntit Yhdysvaltojen tukeman Etelä-Korean kanssa, Aaltola arvioi.

”Pohjois-Korea kokee, että sillä on turvallisuusvaje”, hän sanoo. ”Samalla sitä vaivaa sisäinen romahtamisen pelko ja epävarmuus. Se pyrkii tekemään sotilaallisilla saavutuksillaan vaikutuksen myös omiin kansalaisiinsa.”

Pohjois-Korea sanoi tiistaina ydinkokeen olleen vasta ensimmäinen askel ja varoitti ryhtyvänsä ”voimakkaampiin toimiin”, mikäli Yhdysvallat ”vielä hankaloittaa tilannetta vihamielisyydellään”, uutistoimisto AFP kertoi.

Oikein ajoitetulla ydinkokeella Pohjois-Korea Aaltolan mukaan myös haastaa kansainväliset pyrkimykset ydinaseiden rajoittamiseksi. Se osoittaa, että pakotteet eivät toimi.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on ilmaissut haluavansa vähentää Yhdysvaltojen ydinarsenaalia. Hanke voi joutua vastatuuleen Pohjois-Korean ydinohjelman vuoksi.

Samalla kun Pohjois-Korea on kiihdyttänyt ydinuhkauksiaan, se on tehnyt varovaisia uudistuksia, muun muassa avannut erityistalousalueita. Aaltola pitää mahdollisena, että Pohjois-Korea pyrkii kaakkoisaasialaisen Myanmarin tavoin avautumaan ja sitä kautta vähentämään riippuvuuttaan Kiinasta.

”Tosin sen käyttämät keinot ovat siinä tapauksessa melko omituisia.”