Ett politiskt beslut
Hufvudstadsbladet
Mikael Brunila

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola totesi Hufvudstadsbladetin haastattelussa 3.7., että NSA:n tietovuotaja Edward Snowden olisi saanut turvapaikan Suomesta mikäli siihen olisi ollut poliittista tahtoa.

 

Linkki Hufvudstadsbladetin artikkeliin

  

I dag meddelade flera länder att Edward Snowden måste befinna sig på deras territorium för att hans asylansökningar skulle tas upp till behandling. Tekniska svepskäl, menar de experter som Hbl talat med.

Edward Snowden skickade sent på söndagen asylansökningar till 21 länder. Ett rungande ”nej” var svaret från alla länder som reagerade på Snowdens ansökan. Även motiveringen gavs som på gemensam överenskommelse: Edward Snowden måste befinna sig i det land där han ansöker om asyl eller, i vissa fall, landets ambassad. Men det finns alltid omvägar kring de tekniska hindren för att behandla Snowdens ansökan, säger experter till Hbl.

Mark Klamberg, gästlektor i folkrätt vid Stockholms universitet
– Det varierar hur länder hanterar asylansökan. Vissa kräver att man befinner sig på det landets territorium eller vid dess gräns, för andra räcker det att man befinner sig vid en ambassad. Jag känner inte till några länder där man kan söka asyl utan att befinna sig på en ambassad eller på ett territorium. Men länderna kan utfärda tillfälliga resehandlingar och det är nog ett politiskt beslut om man vill göra det.

Hanna Nikkanen, författare till boken Verkko ja vapaus
– Man kan inte söka politisk asyl i Finland genom landets ambassad, så rent faktiskt har Snowden inte lämnat in någon ansökan. Men att bara tala om de tekniska detaljerna är ansvarsflykt. Snowden skulle behöva ett land som gav honom en väg bort från Moskva. Jag önskar att Finland vore ett sådant land men med vår nuvarande inrikesminister, vår nuvarande justitieminister och vårt nuvarande migrationsverk skulle jag avråda Snowden från att komma hit.

Martin Scheinin, professor vid European University Institute i Florens
– Finlands utlänningslag innehåller möjligheten till uppehållstillstånd på individuella skäl. I Snowdens fall kan det handla om traditionell politisk asyl, att ett land tycker han gjort rätt. Då handlar det inte om en rättighet på hans sida, utan landets politiska värdering att skydda honom. Om man skyller på Snowdens brist på territoriell närvaro så lägger man ansvaret på Rysslands myndigheter och flygbolagen som kunde ta Snowden till ett annat land.

Mika Aaltola, programchef vid Utrikespolitiska institutet
– I sådana här problemfall går politiken alltid före internationell rätt. Om den politiska viljan fanns, kunde Snowden bra beviljas politisk asyl i Finland. I det långa loppet kommer Snowden att befinna sig i ett amerikanskt fängelse – så går det i den USA-dominerade världsordningen. Frågan är främst hur det kommer att ske, Ryssland kan inte överlämna Snowden direkt utan att tappa ansiktet utan man måste gå via någon mellanhand.