Protestledare anklagas för mordplaner
Hufvudstadsbladet
Janne Wass

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Mikael Wigell kommentoi Venezuelan poliittista tilannetta Hufvudstadsbladetissa 26.6. Wigellin mukaan Venezuelan tulevaisuus ratkaistaan vaaliuurnilla eikä kaduilla.

Enprotestledaresitter fängslad för uppvigling till våld. Den andra anklagas för planer på att mörda president Nicolás Maduro. I Venezuela är ekonomin nära kollaps, och enligt oppositionen har demokratin redan rasat samman.
– Naturligtvis har jag sagt att jag måste gå ut och vinna tillbaka demokratin! Jag är övertygad om att vi inte har någon demokrati i Venezuela i dag.
Det säger den populistiskaprotestledaren Leopoldo Lopez genom fängelsegallren i en exklusiv intervju för spanskspråkiga CNN. Lopez står åtalad för att ha uppviglat till de protester som bröt ut i Venezuela i februari, och som har lett till över 40 personers död. En rättegång är planerad till oktober, och om han befinns skyldig riskerar han upp till 10 års fängelse.
Efter att Lopez överlämnade sig själv till myndigheterna i maj, har den mest framträdandeprotestledarenvarit Maria Corina Machado, parlamentsledamot från oppositionen. Hon är nu, tillsammans med 20 andra personer, misstänkt för att ha planerat ett lönnmord på presidentNicolás Maduro. Åklagaren säger sig ha kommit över e-postmeddelanden där Machado och andra diskuterar mordplanerna. Oppositionen säger att anklagelserna är politiska, och att bevisen är fabricerade.
– Det finns inte ett uns av bevis för att jag skulle ha begått något brott. Jag har handlat i enlighet med lagen och har ett rent samvete. De kan inte stoppa mig, eftersom det skulle vara det slutgiltiga beviset på att vi lever i en diktatur, sade Machado.
Svartmålning
Socialisten Nicolás Maduro har haft en tung resa sedan han med knapp marginal segrade över liberalen Henrique Caprilesi april i fjolårets presidentval, och har inte lyckats ena folket på samma sätt som den karismatiske Hugo Chávez. Inflationen har skjutit i höjden, det är brist på många basvaror och landet dras med världens femte högsta våldsbrottsstatistik. I kombination med de största protesterna på tio år, betyder det att regeringen behöver ett sätt att svartmåla oppositionen, och anklagelserna om en mordkomplott är behändiga för det ändamålet, säger Latinamerikaforskaren Mikael Wigell vid utrikespolitiska institutet i Finland.
– Det är helt klart att anklagelserna är påhittade. Åklagarna har ju viftat med några utskrivna e-poster, men har inte kunnat presentera några IP-adresser som skulle bevisa att de verkligen är skickade av de anklagade personerna. Dessutom är Machado och flera andra av de anklagade kända människorättsaktivister. Det är nog ganska osannolikt att de skulle vara inblandade i någon lönnmordskomplott.
Bland de anklagade finns också chefredaktörer för oppositionella tidningar, jurister, affärsmän, USA:s ambassadör till Colombia och Venezuelas tidigare ambassadör till FN. Sju personer har formellt åtalats, inklusive Machado.
Rädsla för tortyr
Enligt Wigell är det viktigt att komma ihåg att Machados och Lopez demonstrerande oppositionsläger inte representerar hela oppositionen. Många ställer sig också bakom den moderate Capriles, som varit motvillig att delta i demonstrationerna.
– Capriles kör i stället det långa loppet och hoppas samla tillräckligt med stöd för att kunna utmana chavisterna i kommande val.
Enligt Wigell ska man också minnas att chavismen inte står och faller med Maduro. Även om hans regering faller, är det möjligt att ersättarna kommer från det socialistiska partiet. Överlag tror han ändå att det är vid valurnorna och inte på gatorna som Venezuelas framtid avgörs.
– Den radikala oppositionen har nog hemskt svårt att fälla regeringen utan hjälp från de moderata. Dessutom verkar protesterna inte ha vuxit på sistone, snarare tvärtom.
Det beror dels på att Maduro har lyckats i sitt uppsåt att skrämma demonstranterna till lydnad.
– Regeringen har visat att den är redo att ta till mycket hårda metoder mot oppositionen. Demonstranterna hör till största delen till me­delklassen, och många av dem är inte redo att fängslas och torteras för att de ställt sig mot regeringen.