Partipamparnas lyxliv retar kineserna
Hufvudstadsbladet
Peter Al Fakir

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Mattlin kommentoi Hufvudstadsbladetissa 4.8. Kiinassa tapahtuvaa korruptiota.

Korruption Kina

De tar mutor, bygger extravaganta partihus och säljer ut byggrätter – Kinas lokala kommunistchefer följer inte längre Maos lilla röda. Korruptionen är kanske det största hotet i dag mot stormakten och något som president Xi Jinping sagt sig vilja bekämpa.  

När generalen Li Shuangjiangs son krockade sin pimpade BMW, misshandlade den andra bilens ägare och hotade vittnena, blev det en skandal som väckte den kinesiska allmänhetens vrede.

Länge har militären och lokala pampar haft fria tyglar att göra lite som de själva vill och sedan gömma sig bakom partiboken. Men i många undersökningar är det just korruptionen och maktmissbruket som irriterar kinesen i gemen mest.

General Li, känd för sina patriotiska popsånger, var tvungen att gå ut och be om ursäkt å sin ”bortskämde” sons vägnar. Men 18-åringen har visat sig vara oförbätterlig och har hamnat i krakel med rättvisan på nytt – denna gång misstänkt för våldtäkt.

Många kineser undrar om inte den nye presidenten Xi Jinpings kampanj mot korruption kommer gå åt samma håll, pamparna stävjar de värsta åthävorna men när stormen har lagt sig är det ”business as usual”.

– Det finns en tradition med olika moraliska kampanjer i Kina och särskilt mot korruptionen. Men det är en smart taktik av den nya presidenten att profilera sig, säger Mikael Mattlin, Kinaforskare på Utrikespolitiska institutet.

Han berättar att det är nödvändigt för Xi att göra ändringar i den politiska kulturen och för den kinesiska ledningen att göra det synligt att den tar problemen på allvar. Korruptionen hotar kommunistpartiets legitimitet och är ett hot mot ekonomin.

Uppifrån och ner

På organisationen Transparency Internationals lista ligger Kina på plats 80, på samma nivå som länder som Jamaica, Burkina Faso och Panama. Till och med låga tjänstemän inom myndigheterna har möjlighet att samla på sig förmögenheter på miljontals yuan, men med bara tre procent av fallen som upptäcks är detta i allra högsta grad en lågriskbransch.

– Genom att rycka upp partiet uppifrån och ner hoppas Xi skära bort det värsta av extravaganserna och få en rättning i leden, säger Mattlin.

Nya dekret har kommit från partistyret under Xis ledning, bland annat har ett stopp för nya partihögkvarter införts, och partimedlemmar som fått medlemskort till exklusiva golfklubbar måste lämna dem tillbaka.

Partihusen har på senaste tiden blivit allt mer extravaganta och börjat likna lyxvillor, och medlemskorten till olika klubbar kan vara värda tiotusentals dollar.

Politisk instabilitet

En rapport från tankesmedjan Carnegie hävdar att den direkta korruptionen, som mutor, förskingring och stöld, kostar upp mot 86 miljarder dollar varje år. Den indirekta korruptionen med miljöförstöring, slöseri, försämrad utbildning och sjukvård, är mer svårberäknad men leder till politisk instabilitet.

Ständigt kommer det larm om miljöförgiftningar och matskandaler, där de skyldiga ofta handlat under beskydd av korrupta lokalpolitiker. I veckan kom nyheten om kadmiumförgiftningar i byn Shuangqiao, och för några år sedan dog hundratalet barn av förgiftad mjölkersättning, en skandal som skakade Kina. Till detta kommer alla de tusentals arbetsplatsolyckorna och dödsfallen inom bland annat den svarta gruvindustrin.

Kineserna känner att ledarna skyddar sig själva mer än folket. De har små juridiska chanser att göra sig hörda.

För två veckor sedan sprängde en man i rullstol en bomb på Pekings flygplats, men lyckades bara skada sig själv. Han kallade det en protest mot att ha misshandlats av polis så illa att han förlamades. Men han är inte ensam. Tusentals människor reser in till Peking för att protestera mot myndigheternas maktmissbruk i provinserna. I Kina kallas de för ”petitionärer”, en sorts rättshaverister, men visar på svårigheterna med allt mer självsvåldiga lokalpampar.

Med avsaknad av fri press, icke-statliga organisationer och myndighetskontroll har korruptionen ständigt ökat sedan Deng Xiaoping började reformera den ekonomiska politiken. Bara under 2009 ökade fallen med dömda miljonförsnillare med 19 procent.
Korruptionsskandaler

Det är inte enbart kinesiska företag som misstänks för bestickning och mutor. Förra lördagen arresterades 18 personer på läkemedelsbolaget Glaxosmithkline misstänkta för korruption. Även fyra personer ur ledningen anhölls misstänkta för att ha mutat läkare att skriva ut företagets mediciner, rapporterar The Guardian.

– Partiet vill fortsätta vara vid makten och har förstått att det måste göra strukturella omvandlingar och reformera ekonomin. Det är pragmatiska åtgärder för att slippa införa mångpartival, säger Mattlin.

En skandal som briserade strax innan Xi kom till makten, men där han kan ha haft ett finger med i det politiska spelet, är avpolletteringen av den vanärade Bo Xilai, som var kommunistpartiets chef i Chongqing. Bo är den högst uppsatta ledare som hittills har åtalats för korruption, bestickning och missbruk av makt, rapporterar statsmedier.

Värre gick det för hans fru Gu Kailai som har dömts till livstids fängelse för mordet på den brittiska affärsmannen Neil Heywood, en dom som den kinesiska allmänheten tyckte var alltför mild.

– Hur mycket Bo-fallet ska ses som varning till högsta ledningen att minska korruptionen eller som ett politiskt manövrerande är svårt att bedöma, men säkert har den nya presidenten gjort ett starkt intryck av att han tar korruptionen på allvar.

Källor: CNN, Reuters, BBC, TT, Metro

Korruption Kina

Citat:

”Genom att rycka upp partiet uppifrån och ner hoppas Xi skära bort det värsta av extravaganserna och få en rättning i leden.”