Putin öppnar för militär aktion
Hufvudstadsbladet
Sanna Karlsson

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi kommentoi Huvudstadsbladetin haastattelussa 5.9. Venäjän presidentti Putinin lausuntoa, jossa presidentti ei pitänyt sotilaallista iskua Syyriaan mahdottomana mikäli iskulle on YK:n turvallisuusneuvoston tuki.

 

 

Den ryska presidenten Vladimir Putin utesluter inte en militär aktion mot Syrien, men ställer hårda villkor. Han varnar västländerna för att agera utan FN:s stöd.

I en intervju för nyhetsbyrån AP och en rysk tv-kanal sade Vladimir Putin för första gången att han inte utesluter en militär aktion mot Syrien.

– Jag utesluter det inte, men jag vill dra uppmärksamheten till ett absolut krav. Enligt internationell lag är det bara FN:s säkerhetsråd som kan sanktionera bruket av våld mot en självständig stat, betonade Putin.

Han varnade USA för att en attack utan FN-godkännande kommer att ses som en aggression och sade att Ryssland kräver vattentäta bevis för att kunna godta en militär aktion.

– Bevisen måste vara övertygande. De kan inte vara baserade på rykten och information som underrättelsetjänster har kommit över genom avlyssning av samtal och liknande.

”Befängd tanke”

Samtidigt sade han att det är helt befängt att tänka sig att president Bashar al-Assads regim skulle använda kemiska vapen vid en tidpunkt då regeringsstyrkorna håller positionerna mot rebellerna.

Putin drog paralleller till att Bushs regering presenterade bevis för Iraks massförstörelsevapen inför invasionen 2003, bevis som senare visade sig vara falska.

Forskaren Katri Pynnöniemi på Utrikespolitiska institutet säger att hon genast fäste uppmärksamhet vid att Putin jämförde läget med 2003.

– Han kommer nog att kräva mycket hållbara bevis.

Annars tycker hon att Putin ståndpunkter inte skiljde sig så mycket från det han har sagt tidigare, med skillnaden att han nu lämnade en bakdörr öppen för en attack.

– Man kan tolka det som ett litet närmande. Det är en diskussionsöppning inför G20-mötet.

USA har avbokat det bilaterala möte som Obama och Putin skulle ha hållit under G20-mötet som börjar i S:t Petersburg i morgon men Putin sade att han hoppas på en chans att diskutera allvarligt om både Syrien och andra ämnen under toppmötet.

– Mycket av det han sade kändes som smågnälliga spetsfundigheter, som att han inte är vald för att vara trevlig mot amerikanerna och Obama inte är vald för att vara trevlig mot ryssarna. Han ville helt tydligt visa att det är presidenterna som institutioner som man ska fokusera på, inte deras inbördes, personliga relationer.

”Vapensystem annorstädes”

Putin sade att Ryssland har levererat några komponenter av det omstridda missilförsvarssystemet S-300 till Syrien, men att resten av leveranserna har frusits.

– Men om vi ser att man tänker bryta mot existerande internationella normer, måste vi överväga hur vi ska göra i framtiden med tanke på att leverera sådana känsliga system till andra delar av världen.

Uttalande har tolkats som ett maskerat hot att återuppta leveranserna av S-300 till Iran. De leveranserna avbröts för några år sedan efter tryck från Israel och USA.

Fakta:

Parlamenten debatterar

• I USA har utrikesutskottet i senaten gjort ett utkast till ett avtal som godkänner en attack mot Syrien, rapporterar nyhetsbyråerna.

• I utkastet förbjuds bruket av amerikanska markstyrkor och längden på attacken begränsas till 60 dagar. Den kan vid behov förlängas en gång med 30 dagar.

• Om utskottet godkänner avtalet skickas det vidare till senaten som röstar den 9 september.

• I Frankrike debatterade parlamentet i går en möjlig attack mot Syrien.

• Trycket ökar på president François Hollande att låta parlamentet rösta i frågan – enligt tidningen Le Monde vill 74 procent av fransmännen att parlamentet får rösta.

• Nästan lika många – 64 procent – är enligt opinionsmätningar förra veckan negativt inställda till ett fransk deltagande i en Syrienoperation.

Citat:

”För varje dag som går blir motivationen starkare. Vi vet att regimen utförde attacken. Vi vet att de förberedde den och att de efteråt försökte dölja den.”

John Kerry

USA:s utrikesminister skyndade under helgen på FN:s analys av proverna från Syrien.

”Folk minns de misstag som gjordes i Irak och jag är inte villig att göra dessa misstag igen.”

Ed Miliband

Labours ledare under parlamentsdebatten förra veckan som ledde till ett nej för brittiskt deltagande.

”Om USA inte genomför planerna på en militär insats mot Syrien kan detta leda till fler kemvapenattacker från regimen.”

David Cameron

brittiska premiärministern i parlamentet i går