Putin pelkää, että syksyllä nousee uusi protestiaalto
Aamulehti
Päivi Kerola

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Sean Robertsin FIIA Comment -julkaisua nro 7 siteerattiin Aamulehden artikkelissa. Instituutin tutkija Katri Pynnöniemi sanoi haastattelussa, että Venäjällä asuinkustannuksia korotetaan ja inflaation odotetaan nousevan.

 

Venäjä: Hallinto varautuu lakimuutoksilla mielenosoitusten laajenemiseen, sanovat tutkijat

Venäjällä järjestetään lokakuussa kuvernöörivaalit ja useita aluevaaleja. Ruuan hinnan uskotaan nousevan ja monet elinkustannukset ovat jo nousseet, mikä voi laajentaa kansan tyytymättömyyttä.

Mielenosoittajien ja kansalaisjärjestöjen asema on puolestaan heikentynyt Venäjällä sen jälkeen, kun Vladimir Putin nousi uudelleen presidentiksi 7. toukokuuta.

Maassa on säädetty kesän aikana useita lakeja, joilla voidaan rajoittaa kansalaisoikeuksia.

Luvattomiin mielenosoituksiin osallistuville ja mielenosoituksia järjestäville voidaan määrätä sakkoja. Ulkomaalaista rahoitusta saavia kansalaisjärjestöjä valvotaan tarkemmin.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Sean Robertsin mukaan lakimuutokset ja muut samansuuntaiset kehitysaskeleet kielivät siitä, että hallinto pelkää keväällä nähtyjen suurmielenosoitusten toistuvan ja laajenevan syksyllä.

– Uudistukset osoittavat viranomaisten valmistautuvan aiempaa vakavampien protestien aaltoon ensi syksynä ja sen jälkeen, Roberts kirjoittaa instituutin sivuilla julkaistussa kommentissaan.

Myös Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen näkee yhteyden tulevien vaalien ja lakimuutosten välillä.

Kivinen huomauttaa kuitenkin, että Venäjällä on tapahtunut ”ainakin näennäisesti” myös toisensuuntaista kehitystä. Kynnystä päästä puoluerekisteriin on alennettu ja kuvernöörien eli alueellisten johtajien valitsemisprosessia on muutettu demokraattisemmaksi.

– Toisaalta pyritään estämään spontaani kansalaisyhteiskunnan reagointi, mutta toisaalta poliittista järjestelmää yritetään muuttaa kilpailevampaan suuntaan.

Sähkö ja vesi kallistuivat

Samaan aikaan kansalaisjärjestöjen suitsimisen kanssa Venäjän hallitus on nostanut muun muassa sähkön, veden ja kaasun hintaa. Lisäksi bensiinin, alkoholin ja tupakan verotus tiukentui.

The Moscow Times -lehden mukaan esimerkiksi sähkön hinta nousi heinäkuun alussa 10 ja vodkan 25 prosenttia.

Asuinkustannusten nousun odotetaan heijastuvan ruuan hintoihin. Tietotoimisto RIA Novosti kertoi elokuun alussa, että esimerkiksi leivän toimittajat haluavat korottaa hintoja noin 10 prosentilla nousseiden tuotantokustannusten takia.

Toinen asuinkustannusten korotuskierros on edessä syksyllä, ja lisäksi on odotettavissa, että inflaatio kasvaa, sanoo ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi.

– Nämä ovat asioita, jotka voivat laajentaa tyytymättömyyttä muihinkin kuin Moskovan tai Pietarin keskiluokkaan ja internet-yleisöön, Pynnöniemi arvioi.