'Järnladyn' tog hem knapp seger
Hufvudstadsbladet
HBL–TT–Reuters

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Mikael Wigell kommentoi Brasilian presidentinvaaleja Hufvudstadsbladetissa 28.10. Wigellin mukaan vaalitulos osoittaa Brasilian jakautuneen kahtia köyhään pohjoiseen ja vauraampaan etelään.
Efter en jämn, hård och smutsig valkampanj stod det klart att Brasiliens president Dilma Rousseff håller i rodret i fyra år till. I sitt segertal manade hon till försoning – en svår uppgift i ett allt mer splittrat land.
– Jag uppmanar alla brasilianare, utan undantag, att enas för Brasiliens framtid. Jag ska bli en mycket bättre president än jag varit hittills, sade en hes Dilma Rousseff, efter veckor av intensiva valmöten.
Utmanaren Aécio Neves erkände sig besegrad, ringde och gratulerade sin rival och önskade henne lycka till.
– Jag sade till henne att det viktigaste för henne nu är att ena Brasilien kring ett projekt kring ärlighet, som kan ge värdighet åt alla brasilianare, sade han enligt Reuters.
Kanske var det en pik till presidenten, efter en valkampanj där de anklagat varandra för korruption, lögner, nepotism, rattfylla – och där ledande företrädare för rivalernas partier jämfört varandra med nazister.

Ekonomiska trångmål

Det var allt annat än klappat och klart att Rouseff skulle kamma hem segern. Före den första omgången seglade miljökämpen Marina Silva fram starkt, och inför andra omgången övertygade Aécio Neves som en karismatisk förespråkare för en starkare ekonomi.
Valet har av många setts som en folkomröstning om Rousseffs Arbetarpartiets (PT) tolv år vid makten. Hennes seger blev mycket knapp – 51,6 procent av rösterna mot Neves 48,4.
– Hennes presidentperiod har varit en besvikelse framför allt för medelklassen. Ekonomin har skötts dåligt – tillväxten har varit ganska svag, statsfinanserna har successivt blivit sämre och inflationen har ökat, säger Mikael Wigell, äldre forskare och latinamerikakännare vid Utrikespolitiska institutet till HBL.
Enligt Wigell kan den hårfina segern försvaga Rousseffs ställning, både inom det egna partiet och vid förhandlingsbordet i arbetet med att pressa igenom de strukturreformer som landet behöver.
– Resultatet visar på att landet är polariserat i två läger, i det fattiga norr och bättre bemedlade söder. Det är ett stort land med splittrad makt, ett federalt system och mängder av partier, säger Mikael Wigell.

Locka investerare

Rousseff, även kallad Brasiliens järnlady, har gjort sig känd för att regera med hårda nypor. Men i sitt tal lade hon an en försonlig ton.
– Den här presidenten är öppen för dialog. Det är högsta prioritet under min andra mandatperiod, sade hon enligt BBC.
För den 66-åriga före detta motståndskämpen väntar stora utmaningar. Brasiliens ekonomi halkade tidigare i år ner i recession och valresultatet imponerade inte på börsen som reagerade negativt.
– Hennes tal indikerar att hon kommer att försöka jobba över partigränserna för att få stöd att driva igenom reformer. En fingervisning ges säkert av vem hon väljer till ny finansminister. Jag tror att hon kommer att försöka gå mot ett mer marknadsvänligt håll – men om det räcker vet jag inte, säger Wigell.