Republikaanit etsivät linjaa
Etelä-Suomen Sanomat
Hanna Leppänen

Yhdysvaltain republikaanien tilanne on hankala. Viime syksyn välivaalivoiton jälkeen puolue on menettänyt otettaan ja teekutsuliike näkyvyyttään, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Republikaanit hakevat nyt keskeisiä teemoja, jotka uppoaisivat mahdollisimman moniin äänestäjiin, hän arvelee.

Aaltolan mielestä republikaanit ovat ristiriitaisessa tilanteessa, kun esivaaleissa pärjätäkseen täytyy olla riittävän konservatiivinen, mutta samoilla asenteilla ei välttämättä menesty itse presidentinvaaleissa.

Maltillisimmat republikaanit epäilevätkin, ettei heille ole tilaa omalla kentällä ja ovat siksi jättäytyneet pois presidenttiehdokaskilvasta. Intoa hillitsee myös se, että vaalitaisteluun lähteminen vaatii kunnon koneiston lukuisine avustajineen ja miljoonien dollarien budjetin.

– Julkisuuden valokeilaan joutuminenkaan ei kaikkia miellytä, kun hyvin tiedetään, että pienimmätkin yksityiselämän rikkeet vedetään vaalikamppailun aikana esiin, Mika Aaltola muistuttaa.


Obama parantanut


Yhdysvaltain toisen valtapuolueen leirissä tilanne on seesteisempi.

Presidentti Barack Obama on ilmoittanut tavoittelevansa toista virkakautta eikä hänelle ole toistaiseksi ilmaantunut haastajia.

– Joku demokraateistakin lähtee vielä mukaan, ellei muuten niin hankkiakseen tunnettuutta vuoden 2016 vaaleja ajatellen, Mika Aaltola uskoo. Hänen mukaansa nimekästä demokraattiperhettä edustava New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo saattaisi olla tällainen ehdokas.

– Barack Obama on nyt vahvoilla. Hän on reivannut itsensä keskitien kulkijaksi, vaikka republikaanit välivaaleissa puhuivatkin sosialistista. Hänen terveydenhoitouudistuksensakin on itse asiassa varsin maltillinen.

Presidentti Obaman kannatusluvut lähtivät nousuun Yhdysvaltain erikoisjoukkojen napattua Osama bin Ladenin Pakistanissa. Oikeistolaisia näkemyksiä heijastelevan Fox-uutistoimiston viime viikolla tekemän tiedustelun mukaan 57 prosenttia amerikkalaisista ennakoi, että Obama jatkaa presidenttinä.

Vielä joulukuussa toiseen kauteen uskovia oli vain 29 prosenttia.


Lompakko ratkaisee


Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit järjestetään marraskuussa 2012. Siihen mennessä asetelmat saattavat vielä keikahtaa päälaelleen.

– Yhdysvaltalaiset äänestävät tunnetusti lompakollaan, joten paljon riippuu taloudellisen tilanteen kehittymisestä. Jos talous yskii ja taloudellinen ahdinko syvenee, presidentin asema heikkenee, ohjelmajohtaja Mika Aaltola toteaa.

Tunnettu esimerkki on vanhemman George Bushin virkakausien jääminen yhteen.

Hänen kannatuslukemansa olivat 90 prosentin luokkaa ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeen, mutta kehno taloustilanne auttoi taloudesta vaaliteeman tehneen Bill Clintonin voittoon.

Clinton ilmoitti ehdokkuudestaan vasta syksyllä 1991, noin vuotta ennen vaalipäivää.

Niinpä Yhdysvalloissa arvellaan, että nytkin moni varteenotettava nimi panttaa ratkaisuaan. Mika Aaltola pitää yhtenä vahvana nimenä maltilliseksi mainittua Minnesotan entistä kuvernööriä Tim Pawlentya, joka ilmoitti maanantaina virallisesti tavoittelevansa republikaanien presidenttiehdokkuutta.


Yhdysvaltalaiset äänestävät tunnetusti lompakollaan.
Mika Aaltola


Vaimot haluttomia mediasirkukseen


USA:ssa poliitikoilta vaaditaan edelleen nuhteetonta perhe-elämää.


ESS–Hanna Leppänen


Indianan kuvernööri Mitch Daniels ilmoitti sunnuntaina, ettei lähde tavoittelemaan republikaanien presidenttiehdokkuutta, vaan asettaa perheensä etusijalle.

Kuvernööri Daniels julkisti sunnuntaina toisenkin lausunnon.

Siinä hän kiisti vaimonsa koskaan hylänneen tyttäriään tai laiminlyöneen velvollisuuksiaan vanhempana.

Pariskunta on joutunut puolustuskannalle, koska Cheri Daniels haki eroa vuonna 1993 ja muutti Kaliforniaan, missä avioitui nuoruudenihastuksensa kanssa.

Pariskunta sopi yhteishuoltajuudesta, mutta tyttäret, jotka olivat tuolloin 8–14-vuotiaita jäivät oikeuden päätöksellä Indianaan isänsä luo.


Kaikki paljastuu


Cheri Daniels muutti pian takaisin Indianaan, erosi ja meni vuonna 1997 uudelleen naimisiin Mitch Danielsin kanssa. Huonon äidin leimasta hänen on kuitenkin ollut vaikea päästä eroon.

Yhdysvalloissa poliitikkojen perhe-elämää on puitu tavallista tarkemmin, kun paljastui, että Kalifornian entisellä kuvernöörillä Arnold Schwarzeneggerillä on avioliiton ulkopuolella syntynyt poika ja että Schwarzeneggerit ovat eroamassa.

On myös muistutettu, että republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Newt Gingrich haki eroa ensimmäisestä vaimostaan, kun tämä oli sairaalassa toipumassa syöpäleikkauksesta ja petti toista vaimoa avustajan, nykyisen vaimonsa, kanssa vaatiessaan samaan aikaan Bill Clintonia vastuuseen pelehtimisestä Valkoisen talon avustajan kanssa.

Republikaanien strategistina toimivan Scott Reedin mukaan poliitikon puolison merkitys on edelleen suuri.

Se on presidentinvaaleissa vähäinen aivan kampanjoinnin alussa, kasvaa ehdokasnimityksen lähestyessä ja on syksyllä ennen vaalipäivää jo erittäin merkittävä.


Fakta


Valkoiseen taloon pyrkijöitä:


Demokraateista mukana on istuva presidentti Barack Obama (kuvassa).

Republikaanien kisaan ovat ilmoittautuneet Newt Gingrich, Ron Paul, Herman Cain ja Tim Pawlenty.


Eivät lähteneet kisaan:


Republikaanit Haley Barbour, Mike Huckabee, Donald Trump, Mitch Daniels.


Ilmoittaneet harkitsevansa:


Republikaanit Mitt Romney, Sarah Palin, Michele Bachmann ja Jon Huntsman.


Olleet esillä pohdinnoissa:


Demokraateista Andrew Cuomo, Martin O’Malley ja Mark Warner.

Republikaaneista Jeb Bush, Mike Bloomberg, Chris Christie, John Thune, David Petraeus, Rick Santorum, Scott Brown.