Republikaanit vailla ykkösehdokasta
Etelä-Suomen Sanomat
Hanna Leppänen

Yhä useampi USA:ssa kyseenalaistaa Sarah Palinin presidenttiehdokkuuden.


Yhdysvaltain seuraavien presidentinvaalien esivaalikierros alkaa vuoden päästä eikä republikaaneilla ole vielä selkeää ykkösehdokasta. Amerikkalaisten poliittisten tarkkailijoiden mukaan samanlaista tilannetta ei ole ollut ainakaan 40 vuoteen.

Ehdokaskisaa harkitsevia republikaaneja uskotaan olevan toistakymmentä, mutta kukaan ei ole virallisesti ilmoittautunut mukaan.

– Yleensä tässä vaiheessa vastapuolella on jo kärkiehdokas, joka tavallisesti nousee edellisissä vaaleissa hyvin menestyneiden joukosta. Nyt parivaljakosta John McCain ja Sarah Palin toinen alkaa olla liian vanha ja toisen uskottavuus on joutunut koetukselle, pohtii ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Aaltolan mukaan Sarah Palin tunnetaan hyvin, mutta hän on viime aikoina alkanut vaikuttaa amatöörimaiselta ja negatiiviset mielikuvat hänestä ovat lisääntyneet.

– Palin on ajautunut poliittisella urallaan ainakin isoihin ongelmiin, ellei peräti lopulliseen ahdinkoon.


Obama oli loistava


Sarah Palin otti kantaa Arizonan verilöylyyn nauhoitetussa puheessa, missä hän torjui omasta aseintoilustaan saamiaan moitteita vääriä syytöksiä tarkoittavalla sanaparilla blood libel eli veriherjaus. Sanonta liittyy keskiajalla juutalaisia vastaan esitettyihin keksittyihin syytöksiin ja sitä pidettiin mauttomana, etenkin kun ampumavälikohtauksessa pahasti loukkaantunut Gabrielle Giffords on juutalainen.

Sen sijaan presidentti Barack Obama paransi osakkeitaan Tucsonissa pitämänsä puheen ansiosta.

– Obama teki sen, mitä presidenteiltä tällaisissa tilanteissa vaaditaan, ja teki sen loistavasti. Hän nousi asioiden yläpuolelle syyttämättä ketään ja pyrkien yhdistämään kansakuntaa. Hänen puheenvuoroaan on jo verrattu Ronald Reaganin ja John F. Kennedyn parhaisiin puheisiin, Mika Aaltola sanoo.

Koko kansaa järkyttävät isot tapahtumat toimivat hänen mukaansa aina presidentin hyväksi. Arizonakin todennäköisesti tukee Obamaa ja demokraatteja ja nakertaa teekutsuliikkeen voimaa.


Palin nyt neljäs


Viime viikon lopulla julkistetuissa mielipidemittauksissa presidentti Barack Obama löi republikaanien Mitt Romneyn luvuin 51–38, kun joulukuussa tilanne oli paljon tasaisempi: 46–44. Obaman ja Palinin kannatuslukemat ovat nyt Obaman hyväksi 56–30, kun ne kuukautta aiemmin olivat 52–40.

Republikaanien keskinäisessä kisassa kärjen järjestys oli Mike Huckabee, Newt Gingrich, Romney ja Palin. Kun poliitikkoja verrattiin tunnettuuden perusteella, oli Palin ehdoton ykkönen, sillä 95 prosenttia vastanneista tiesi hänet nimeltä.

Marraskuun välivaalien jälkeinen aika on merkinnyt republikaaneille hengähdystaukoa ja Obaman vastaisen strategian hiomista. Samaan aikaan puolueen kärkinimet ovat hakeneet asemia ja tarkkailleet toisiaan.

Arizonan verilöyly lykkäsi tositoimia kongressissa, mutta tällä viikolla on palattu arkeen. Myös presidenttiehdokkuuden tavoittelusta kiinnostuneet republikaanit aloittavat lähikuukausina kampanjointinsa. Indianalaisen Mike Pencen tukijat kehottivat jo maanantaina ehdokastaan avaamaan pelin.


Ehdokkuutta pohtivia republikaaneja


Sarah Palin, 46-vuotias Alaskan entinen kuvernööri ja edellisten vaalien varapresidenttiehdokas. Sanonut keskustelevansa ehdokkuudesta perheensä kanssa. Herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Mitt Romney, 63-vuotias Massachusettsin entinen kuvernööri tavoitteli ehdokkuutta jo vuonna 2008. Vahvaa talousosaamista, taitava varainkerääjä. Osa vierastaa hänen mormoniuskoaan.

Mike Huckabee, 55-vuotias Arkansasin entinen kuvernööri, baptistisaarnaajan menneisyys kuuluu hänen puhetaidossaan. Kokemusta vuoden 2008 esivaaleista. Talousosaaminen puutteellista.

Tim Pawlenty, 50-vuotias Minnesotan entinen kuvernööri, jota John McCain vuonna 2008 harkitsi varapresidenttiehdokkaaksi. Todennäköinen presidenttiehdokkuuden tavoittelija.

Newt Gingrich, 67-vuotias poliitikkoveteraani, jonka osuus republikaanien välivaalivoitossa 1994 oli merkittävä. Toimi sen jälkeen edustajainhuoneen puhemiehenä, mutta joutui sivuraiteelle.

Myös Hayley Barbourin Mississippistä, John Thunen Etelä-Dakotasta, Mitch Danielsin Indianasta, Rick Santorumin Pennsylvaniasta, Mike Pencen Indianasta ja Marco Rubion Floridasta uskotaan pohtivan ehdokkuutta.