Romneyn valinta näkyisi myös Suomessa
Demokraatti
Heikki Sihto

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Demokraatti -lehdessä 24.9. Yhdysvaltain presidenttivalinnan vaikutuksia Suomeen.

 

USA:n presidentinvaaleissa talous on iso jakolinja ehdokkaiden välillä

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ei ole suurta painoa ulkopolitiikalla, vaikka ehdokkaat ovat kiertäneet muun muassa Euroopassa. Myös Suomesta katsottaessa Yhdysvallat ja sen politiikka näyttää etäiseltä. Vaalituloksella voi kuitenkin olla vaikutuksia, suoria ja välillisiä, myös Suomeen.

Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltain ulko- ja sisäpolitiikkaan erikoistunut tutkija Charly Salonius-Pasternak muistuttaa Yhdysvaltojen olevan supervalta, jonka omat isot linjaukset eivät merkittävästi muutu, vaikka valta vaihtuisi Valkoisessa talossa. Pienemmissä yksittäisissa asioissa tilanne on toinen.

– Mitä tahansa Yhdysvalloissa tapahtuu, se heijastuu jollain aikavälillä myös Suomeen. Republikaanien Mitt Romneyn voitto voisi näkyä esimerkiksi käsiaseiden ympärillä käytävässä keskustelussa, suhtautumisessa aborttiin ja kehitysavussa, Charly Salonius-Pasternak listaa.

Romney ajaa muutamin poikkeuksin abortin täyskieltoa. Salonius-Pasternak arvioi hänen presidenttinä leikkaavan merkittävästi esimerkiksi perhesuunnitteluun tähtäävän kehitysyhteistyön rahoitusta.

Romney suhtautuu demokraattien Barack Obamaa kielteisemmin myös ympäristönsuojeluun.

– Todellinen pelko on, että Romneyn hallinto heikentäisi monia ympäristöön liittyviä yritysten rajoituksia. Esimerkiksi jätteiden dumppaaminen järviin voisi vapautua.

AmCham Finlandin ekonomisti Matthew Wood ei usko Yhdysvaltain presidentinvaaleilla olevan suurta merkitystä Suomen elinkeinoelämälle.

– Romneyn voitto voi muuttaa jonkin verran painotuksia Yhdysvaltain kaupassa. Hän todennäköisesti vahvistaisi puolustusbudjettia ja leikkaisi ympäristöteknologian panostuksia. Tämä voisi tuoda uusia kauppamahdollisuuksia Suomen puolustusvälineteollisuudelle, Matthew Wood arvioi.

Yhdysvaltojen talouskeskus Wall Street on ollut Romneyn takana, mutta sielläkin on alkanut liikehdintä Obaman kannatuksen parantuessa. Wood uskoo Wall Streetin haluavan ajoissa todennäköisemmän voittajan taakse.

Talouslinjaa ei voi kopioida meren yli

Iso jakolinja Romneyn ja Obaman välillä on talous. Romneyn voitto merkitsisi valtavaa muutosta Yhdysvaltain nykyiseen talouspolitiikkaan.

Romney ajaa verohelpotuksia suurituloisille ja kovia menoleikkauksia. Monet arvioivat näiden toimien olevan taantumassa myrkkyä talouskasvulle.

Salonius-Pasternak toivoo Euroopan poliittisilta päättäjiltä viisautta, jos Romney voittaisi ja hänen toimistaan huolimatta Yhdysvaltain talous kääntyisi kasvuun.

– Yhdysvaltain ja Euroopan maiden välillä on merkittäviä eroja. Talouspolitiikan kopioiminen ei onnistuisi.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien kampanjointi painottuu sisäpolitiikkaan ja maan omaan talouteen. Vaalien tuloksella on kuitenkin vaikutuksia, suoria ja välittömiä, myös Suomeen.

 

Kongressi voi sitoa presidentin kädet

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on Charly Salonius-Pasternakin mielestä poikkeuksellisen vahva vastakkainasettelu. Ehdokkaat ja heidän taustaryhmänsä edustavat monissa asioissa vastakkaisia ääripäitä.

Kampanjan alkuvaiheessa vastakkainasettelu oli vielä jyrkempää. Jos vaalit olisi pidetty silloin, tuloksen olisi ratkaissut kannatuksen sijaan ehdokkaiden vastustajien määrä.

Salonius-Pasternak pitää tilannetta ongelmallisena päätöksenteon kannalta. Kompromissien löytäminen on vaikeaa.

Tilanne kärjistyy äärimmilleen, jos Obama saa jatkokauden, mutta republikaanit voittavat samaan aikaan presidentinvaalien kanssa pidettävät senaatin vaalit.

Nyt demokraateilla on enemmistö senaatissa, mikä on Yhdysvaltain kaksikamarisen kongressin ylähuone. Edustajainhuoneessa on republikaaneilla enemmistö.

– Häviö kongressissa sitoisi Obaman toimintaa. Seuraavat neljä vuotta kuluisivat puolustustaistelussa. Esimerkiksi Obaman ajama terveydenhoitouudistus yritettäisiin todennäköisesti kaataa. Tämä tilanne olisi äärimmäisen huolestuttava myös maailmantalouden kannalta. Päätöksenteko muuttuisi erittäin vaikeaksi.
Todellinen pelko on, että Romneyn hallinto heikentäisi monia ympäristöön liittyviä yritysten rajoituksia.
Heikki
Sihto

Obamania hiipui taantumaan

Yhdysvaltain talouskriisi ja sen aiheuttama työttömyys ovat syöneet huuman, joka liittyi Barack Obaman voittoon presidentinvaaleissa neljä vuotta sitten.

Talous on vaaleissa nyt merkittävässä roolissa. Työttömyys on iskenyt pahasta keskiluokkaan ja moniin ulkomaalaistaustaisiin eli niihin, jotka olivat neljä vuotta sitten Obaman kannatuksen perusta. Näiden ryhmien herättely on Obaman kampanjan suuri haaste.

– Selvitysten mukaan Obamasta edelleen pidetään paljon, mutta tämä ei näy kannatusluvuissa, Charly Salonius-Pasternak sanoo.

Matthew Wood on samoilla linjoilla. Amerikkalainen unelma elää vahvana myös taantumassa.

– Vaikka ei itse hyötyisi Romneyn rikkaita suosivasta talouspolitiikasta, moni huonossa asemassa oleva aikoo äänestää republikaaneja. He uskovat, että voivat olla jonain päivänä itsekin rikkaiden joukossa.