Saakashvili käy jatkuvaa sanasotaa
Etelä-Suomen Sanomat
Hanna Leppänen

Presidentin mielestä Venäjä on krokotiili, joka aikoo nielaista Georgian.

Georgian ja Venäjän suhteita hiertää edelleen kesän 2008 lyhyt sota. Erityisesti Georgian presidentti Mihail Saakashvili on kunnostautunut maiden välisessä sanasodassa. Hän sanoi esimerkiksi Domodedovon lentokenttäiskua kostoksi Venäjän Pohjois-Kaukasiassa harjoittamasta politiikasta.

Saakashvilin ja pääministeri Vladimir Putinin välit ovat tulehtuneet eikä kumpikaan kaihda rumia lausuntoja toisesta. Saakashvili vertasi viime viikolla Venäjää krokotiiliin, joka on valmis nielaisemaan Georgian. Putinia hän on luonnehtinut ihmiseksi, joka iskee toista kirveellä sanoen samaan aikaan: ”Älä huolehdi, kaikki on OK, sulje silmäsi ja rentoudu.”

Putinin taas kerrotaan kuvailleen Ranskan presidentille Nicolas Sarkozylle avoimesti, mistä paikasta hän haluaisi hirttää Saakashvilin.

Provokaatiosyytöksiä

– Sanailussa ei ole mitään varsinaisesti uutta, sillä Tbilisi ja Moskova ovat tottuneet toistensa värikkääseen kielenkäyttöön, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen.

Mihail Saakashvilin kommentit saattavat olla ärsyttäviä, mutta Sinkkosen mukaan Venäjällä on Pohjois-Kaukasiassa riittävästi tekemistä, jotta se ehtisi tosissaan huolestua kaikista Georgian lausunnoista.

Hän muistuttaa myös, että Venäjä saavutti kesällä 2008 omat tavoitteensa. Georgian Nato-tie pysähtyi ja Venäjä miehitti kiistellyt Abhasian ja Etelä-Ossetian. Se pitää Georgiasta irtautuneita alueita itsenäisinä tasavaltoina, vaikka tunnustuksia ei ole Venäjän lisäksi herunut kuin Nicaraguasta, Venezuelasta ja Naurusaarilta.

Georgia on jatkanut Venäjän ärsyttämistä mm. kertomalla marraskuussa suuren venäläisen vakoilurenkaan paljastumisesta. Moskova kiisti syytökset. Venäjä ei myöskään ilahtunut siitä, että Georgia antoi aiemmin syksyllä mm. Ingushian, Tshetshenian ja Dagestanin asukkaille viisumivapauden. Kyseessä oli Moskovan mukaan provokaatio.

Yhtenäinen Kaukasia

Presidentti Saakashvili on puhunut myös yhtenäisestä Kaukasiasta yhtenä Mustaltamereltä Kaspianmerelle ulottuvana alueena.

Tutkija Teemu Sinkkosen mielestä Georgia hyötyy tuskin mitään liittoutumisesta Pohjois-Kaukasian levottomien tasavaltojen kanssa. Tbilisin kannalta parempi olisi lisätä yhteistyötä Armenian, Azerbaidzhanin ja Turkin kanssa. Suuntautuminen Etelä-Kaukasiaan on luonnollista myös Georgian ja Yhdysvaltain suhteiden viilennyttyä. Georgia ei mielestään saanut Yhdysvalloilta vuonna 2008 niin suurta tukea kuin olisi halunnut. Lisäksi Barack Obaman hallinto on suhtautunut Saakashviliin torjuvammin kuin edeltäjänsä. Sekä varapresidentti Joe Biden että ulkoministeri Hillary Clinton ovat kehottaneet Georgiaa vahvistamaan demokraattisia instituutioitaan.

Teemu Sinkkonen pitää Georgian seuraavia presidentinvaaleja kulminaatiopisteenä, missä testataan Georgian sisäinen vakaus. Täysiä poliittisia vapauksia ja ilmaisun vapautta ei hänen mukaansa ole päässyt syntymään, sillä median kontrolli on edelleen lähellä Venäjän tasoa.