Ötvisten blossar upp igen
Hufvudstadsbladet
HBL-FNB-AFP-Reuters

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Bart Gaens kommentoi Hufvudstadsbladetissa 9.8. Kiinan ja Japanin välillä taas puhjennutta saarikiistaa.

 

 

Territorialkonflikt Kina/Japan

Striden mellan Japan och Kina om en ögrupp piskar återigen upp ilskna vågor på Östkinesiska havet. Parternas positioner är låsta och den åratal långa tvisten fortsätter. 

– Tvisten kommer inte att lösas, konstaterar forskaren Lauri Paltemaa vid Åbo universitet.

Grälet om Senkaku-öarna hettade till för ett år sedan då den japanska staten köpte ögruppen av en japansk markägare. Kina anser att ögruppen, som på kinesiska heter Diaoyu, är kinesiskt territorium.

– Läget inflammeras då någon av parterna anser det vara nyttigt. I regel är orsakerna inrikespolitiska, man vill vända bort blickarna från problem i hemlandet. Samtidigt är medborgarnas åsikter svåra att styra i båda länderna, förklarar Paltemaa.

De hetsiga tongångarna och utspelen upprepar sig igen, dock något lugnare än i fjol.

Förra veckoslutet fortsatte kinesiska gränsbevakningsfartyg att patrullera i närheten av de omtvistade vattnen. Tre av fartygen gjorde ett kort intrång på Japans vatten i lördags vilket ledde till att Japan kallade in en representant för Kinas ambassad för samtal.

”Förlora inte ansiktet”

I tisdags meddelade Japan om ett stort militärfartygsköp, vilket fick Kinas försvarsminister att uttrycka oro över japansk upprustning.

– Tvisten kommer knappast att drivas till sin spets. Jag tror att båda länderna använder sunt förnuft. Japans premiärminister Shinzo Abe har till exempel före- slagit möten med kineserna. Framför allt behövs det dialog, säger Japanspecialisten Bart Gaens vid Utrikespolitiska institutet.

Enligt den kinesiska tidningen China Dailys källor förhåller sig Kina skeptiskt till Abes förslag.

I asiatisk politik är det centralt att inte förlora ansiktet och därför vill ingendera parten riskera att dra skam över sig. Naturresurser har lyfts fram som en förklaring till tvisten, men fyndigheterna i området är inte betydande, säger Paltemaa. De centrala orsakerna är historiska faktorer och ländernas inflytande i den internationella politiken.

– Ötvisten är en trovärdighetsfråga för båda. Men det är ett problem som ingendera parten vill lösa genom en kompromiss, säger Paltemaa.

En annan balanserande faktor är pengar. Båda parterna förstår vikten av ekonomiska relationer, och ekonomiska problem ses som viktigare än territoriala tvister. Geans påminner om att premiärminister Abe är pressad att uppfylla vallöftet att stärka ekonomin. HBL-FNB-AFP-Reuters

Bildtext:
– Hårda tag i fjol. I september i fjol hettade tvisten till så mycket att japanska kustbevakningsfartyg började spruta vatten mot fiskebåtar som kom för nära öarna