Saksan sotilaat: Afganistaniin täytyy jäädä omia taistelijoita
Helsingin Sanomat
Heikko Aittokoski

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Helsingin Sanomissa 5.8. Afganistaniin jäävien kouluttajien turvallisuutta vuoden 2014 jälkeen kun Afganistanin omien joukkojen on määrä huolehtia turvallisuudesta.

 

Linkki artikkeliin

 

Afganistanissa on ollut runsaasti tapauksia, joissa koulutettava on koulutustilanteessa alkanut ampua Isaf-sotilaita.

Saksalaisia sotilaskouluttajia ei saa jättää Afganistaniin ilman omien taistelujoukkojen tarjoamaa turvaa, vaatii Saksan sotilaiden etujärjestö.

“Turvallisuustilanne Afganistanissa voi herättää pelkoja”, sanoi eversti Ulrich Kirsch Berliner Zeitung -lehden haastattelussa.

“Vaalitaktisesti voi olla hienoa sanoa, ettei Afganistanissa tarvita taistelujoukkoja vuoden 2014 jälkeen, mutta todellisuutta se ei vastaa.”

Saksassa on syksyllä liittopäivävaalit. Kansainvälinen Isaf-operaatio päättyy vuoden 2014 loppuun mennessä, jolloin Afganistanin omien joukkojen on määrä huolehtia turvallisuudesta.

Saksan hallitus on linjannut, että Afganistaniin jää tämän jälkeen 600–800 saksalaissotilasta, mutta vain koulutus- ja neuvontatehtäviin.

Saksan sotilasjärjestö on huolissaan tämän joukon turvallisuudesta.

“Tarvitsemme taistelujoukon myös vuoden 2014 jälkeen, jotta voimme reagoida nopeasti, kun huterassa turvallisuustilanteessa syntyy nopeastikin tarvetta.”

Saksa on Ruotsin ohella Suomen tärkein kumppanimaa Afganistan-operaatiossa. Suomella on edessään vastaavanlainen tilanne, mutta pienemmässä mittakaavassa.

Suomalaisen kouluttajajoukon vahvuus Afganistanissa on vuoden 2014 jälkeen tällä tietoa enintään sata. Heidän suojaamisestaan ei ole vielä tehty päätöksiä, puolustusministeriöstä kerrotaan. Ratkaisut tehdään yhteistyössä ennen kaikkea Ruotsin kanssa.

Suomen nykyiset linjaukset eivät sallisi edes pienen taistelujoukon lähettämistä Afganistaniin turvaamaan kouluttajia. Siksi suojaa on pakko hakea liittolaismaiden joukoista.

Afganistanin joukkojen varaan turvallisuutta ei tulla jättämään.

Saksan virallisissa arvioissa yhtä kouluttajaa kohti tarvitaan 5–7 “tukihenkilöä”, puolustusministeriöstä kerrotaan.

Saksan keskustelun taustat ovat ilmeisiä.

“Se kuvaa luottamuksen puutetta ja halua minimoida riskejä”, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

“Jos ainoana omien sotilaiden turvamekanismina on, että ollaan hyvissä väleissä koulutettavien kanssa, niin se nyt vain ei riitä.”

Kouluttajia eivät uhkaa pelkästään taistelutilanteet kuten hyökkäykset tukikohtiin.

Salonius-Pasternak oli taannoin Afganistanissa ja tutustui myös koulutustilanteisiin. Eräässä koulutuksessa oppilaiden ja ulkomaisten kouluttajien takana seisoi Isaf-sotilaita täydessä ampumavalmiudessa.

Vaikka koulutettavien joukko kokonaisuutena nauttisi ulkomaisten sotilaiden luottamusta, joukossa voi aina olla esimerkiksi kapinallisjärjestö Talebanin soluttautuja, Salonius-Pasternak toteaa.