Se on kättä päälle!
Ilta-Sanomat
Johannes Kotkavirta & Anna Nuutinen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kommentoi Ilta-Sanomissa presidentti Niinistön osallistumista Etelä-Korean Soulissa järjestettyyn  ydinturvahuippukokoukseen.


 


POLITIIKKA: Barack Obaman tavannut presidentti Sauli Niinistö häkeltyi virkaveljensä Suomi-tietämyksestä.
Tasavallan tuore presidentti Sauli Niinistö sai eilen lentävän lähdön kansainvälisten suhteiden luomiseen tavatessaan valtionpäämiehiä Etelä-Korean Soulissa järjestetyssä ydinturvahuippukokouksessa. Päivän virallisen osuuden jälkeen Niinistö tapasi muun muassa Kiinan presidentin Hu Jintaon sekä Venäjän väistyvän presidentin Dmitri Medvedevin. Ilta huipentui kahdenkeskiseen keskusteluun Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa. – Presidentti Niinistö ja Obama kävivät kesku. . .


Tasavallan tuore presidentti Sauli Niinistö sai eilen lentävän lähdön kansainvälisten suhteiden luomiseen tavatessaan valtionpäämiehiä Etelä-Korean Soulissa järjestetyssä ydinturvahuippukokouksessa.


Päivän virallisen osuuden jälkeen Niinistö tapasi muun muassa Kiinan presidentin Hu Jintaon sekä Venäjän väistyvän presidentin Dmitri Medvedevin. Ilta huipentui kahdenkeskiseen keskusteluun Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa. – Presidentti Niinistö ja Obama kävivät keskusteluja muun muassa Suomen ja Euroopan taloustilanteesta. Niinistön mukaan Obama oli hyvin perillä Suomen tilanteesta ja peilasi sitä muuhun Eurooppaan. Myös Suomen naapuruussuhteista ja Venäjästä puhuttiin, kuvaili presidentin lehdistöavustaja Liina Aulin tapaamista IS:lle.


Niinistö itse myönsi paikalla olleille toimittajille häkeltyneensä Obaman puheista. – Hän oli hämmentävänkin hyvin perillä Suomen asioista, ja halusi vähän kuulla, miltä nyt näyttää ja miten tästä eteenpäin, Niinistö kuvaili Ylen haastattelussa.


Mahdollinen valtiovierailu Yhdysvaltoihin ei noussut esiin keskusteluissa, mutta presidentti oli silti tyytyväinen tapaamisen antiin. – Ei tullut kutsupuolta puheeksi, mutta kylläkin, että jatketaan tässä jutteluja, kun tavataan.


Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mielestä ydinaseiden riisuntaa käsitellyt tapaaminen oli omiaan Niinistölle. – Monenväliset kokoukset ovat hyödyllisiä virkakautensa alussa oleville valtionpäämiehille, jotka voivat suorittaa samalla ensitapaamisia, hän sanoi IS:lle.


Epäviralliset tapaamiset tarjoavat Tiilikaisen mukaan oivan tilaisuuden monenlaisille keskusteluille. – Osapuolet ovat usein paljon aidommissa tunnelmissa, ja he voivat laittaa itseään peliin ihan eri tavalla.


Niinistön Valkoiseen taloon kutsumisen hän uskoo riippuvan enemmän esimerkiksi Obaman vaalikiireistä kuin presidenttien henkilökohtaisesta suhteesta. – On vaikea sanoa, paranivatko Niinistön saumat kutsun saamiseen tämän tapaamisen myötä. Jos kutsua ei sattuisi heti tulemaan, niin siitä ei kannata päätellä esimerkiksi, että juttu ei lähtenyt hyvin liikkeelle ensitapaamisessa, Tiilikainen sanoo.