Suomalaisten kohtalo yksittäisten sieppaajien käsissä
Iltalehti
Kalle Jokinen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Teemu Sinkkonen kommentoi Iltalehdessä 15.1. uutistoimisto Reutersin tietoa siitä, että Jemenissä siepatut suomalaiset on myyty terroristijärjestö Al-Qaidalle.

 

 

Uutistoimisto Reutersin mukaan jemeniläisheimojen edustajat ovat myyneet joulukuussa siepatun suomalaispariskunnan sekä itävaltalaismiehen terroristijärjestö Al-Qaidalle.

Reuters pohjaa tietonsa nimettömänä pysyttelevän jemeniläisviranomaisen kommentteihin.

Uudesta käänteestä ei ole vielä absoluuttista varmuutta, mutta terrorismin asiantuntija Teemu Sinkkonen pitää sitä mahdollisena.

– Al-Qaidalla tiedetään olevan Jemenissä toimintaa.

– Ja kidnappaukset ovat bisnestä. Niillä tehdään rahaa, Ulkopoliittisen instituutin tutkija muistuttaa.

Sinkkosen mukaan ei ole lainkaan epätavallista, että pienemmät heimot myyvät kidnappaamiaan ihmisiä astetta suuremmille organisaatioille.

– Panttivankien myyminen on kohtuullisen yleistä ainakin muissa maissa, esimerkiksi Afganistanissa.

”Ei erityisiä intressejä Suomen suuntaan”

Sinkkonen kertoo, että yleensä heimot myyvät sieppaamiaan panttivankeja, koska paikallisten ryhmittymien resurssit eivät riitä esimerkiksi vieraan valtion kanssa neuvottelemiseen.

Toisaalta hän muistuttaa heikentyneen Al-Qaidankin pääasiassa toimivan paikallisesti ja ajavan pitkälti paikallistason agendaa.

– Al-Qaidallakaan ei ole erityisiä intressejä Suomen suuntaan, ja se tuskin pyrkii neuvotteluihin Suomen hallituksen kanssa.

– Sieppaajien kannalta on tuskin väliä, mistä Euroopan maasta siepatut ovat kotoisin, Sinkkonen valottaa.

”Yksittäisten sieppaajien käsissä”

Tutkijat mukaan siepattujen suomalaisten kohtalo on yksittäisten sieppaajien käsissä, koska terroristijärjestö on hyvin pirstoutunut.

– Arabian niemimaan Al-Qaidan voidaan sanoa olevan olemassa, mutta nämäkin ovat vain rippeitä siitä, mitä on ollut. Siellä ei ole samanlaista johtajuutta kuin aiemman. Toisaalta mitään globaalia kontrollia ei ole koskaan ollutkaan.

– Al-Qaida on enemmänkin ideologia kuin organisaatio, Sinkkonen kuvailee.

Koska yksittäiset sieppaajat tekevät viime kädessä ratkaisut, on erittäin vaikea ennustaa, miten sieppaus etenee.

Mahdollisten lunnasvaatimusten suuruutta tutkija ei lähde edes arvailemaan. Sama pätee myös sieppauksen aikajänteeseen. Sinkkonen kuitenkin muistuttaa, että tietyissä tapauksissa sieppausdraamat ovat kestäneet kuukausia tai jopa vuosia

– Ei tämä välttämättä silmänräpäyksessä ole ohi, tutkija pohtii.