Suomen ääriryhmistä suuri osa on vetäytynyt kuoreensa
Aamulehti
Olli-Pekka Nissinen

Yltiökansalliset tai äärioikeistolaiset ryhmittymät Suomessa kritisoivat nyt kiireellä Norjan massamurhaaja Anders Behring Breivikin toimintaa.

– Uskon, että suurin osa äärioikeistoradikaaleista Euroopassa sanoutuu irti Norjan tapahtumista, sanoo terrorismin tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Suojelupoliisin (supo) arvion mukaan äärioikeistolaisissa tai kansallissosialistisissa ryhmittymissä toimii Suomessa alle sadan hengen ydinjoukko.

Kansallissosialistista maailmankatsomusta tunnustava ja monikulttuurisuutta vastaan taisteleva Suomen Vastarintaliike (SVL) on yksi aktiivisesti viime aikoina toimineista ryhmistä myös Pirkanmaalla.

SVL kuitenkin irtisanoutui täysin Breivikin iskujen aatetaustasta julkilausumassaan.

– On tyypillistä, että joudutaan nyt linjaamaan, millaisia ei olla. Sitä halutaan alleviivata julkisuuteen, sanoo ääriryhmien viesteistä supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara.

Negatiivinen maine on kuitenkin niin voimakas, että Norjan joukkomurhat voivat hyvin vähentää ääriliikkeiden kannatusta Suomessa ja Pohjoismaissa. Näin arvioivat Sinkkonen ja Lehto-Seljavaara.

Sinkkosen mukaan juuri äärioikeistolainen radikalismi ei ole näkynyt Euroopassa Norjan tapaisena laajamittaisena terrori-iskuna, vaikka muiden tahojen terrori-iskuja on riittänyt.

Perinteisesti äärioikeistolainen radikalismi on ollut katuväkivaltaa ja uhkailua.

– Breivikhän väittää, että toiminnassa olisi ritariveljeskunnan kaksi muuta solua, mutta se voi olla täysin bluffia. Vaarana silti on, että muutamat sairaat tyypit hakevat huomiota ja suunnittelevat jotain, Sinkkonen sanoo.

Pirkanmaalla rauhallista

Pirkanmaan poliisin rikosylikomisario Ilkka Laasanen sanoo, että sellainen ääriliikkeiden toiminta, johon poliisi olisi joutunut puuttumaan, on viime aikoina ollut passiivista Pirkanmaalla.

Poliisissa on kyllä noteerattu SVL:n tekemiset ja tarrojen liimailu sekä kesäkuun ”Aktivistipäivä”.

Turussa puolestaan uusnatsit ja skinheadin riehuivat kaupungilla ja kebab-ravintoloissa viime syksynä.

Rikoskomisario Kai Loukkaanhuhta Varsinais-Suomen poliisista sanoo, että kevät ja kesä on ollut rauhallista sen jälkeen, kun poliisi puuttui eri porukoiden touhuihin.

Loukkaanhuhdan mukaan Turussa pyörii noin parinkymmenen skinheadin tai äärioikeistolaisen aktiivinen ydinryhmä.

Turun Sanomat uutisoi joulukuussa Facebookiin syntyneistä Turun Kerho ja Boneheads Turku -ryhmistä. Nyt skinihenkisiä ryhmiä ei enää löydy näillä nimillä.

Ilkka Laasasen ja Kai Loukkaanhuhdan mukaan yhtenä pelkona on, että Suomeen kotiutuu Ruotsin ja Tanskan tapaan rikollisjengien tapaan toimivat maahanmuuttajaryhmät osin vastavoimaksi skineille ja yltiökansallisille porukoille.

– Ruotsin ja Tanskan tyyppinen jengiytyminen on se ikävä ennuste, sanoo Laasanen.Suomen Vastarintaliike harjoitteli Tampereella

Olli-Pekka Nissinen

Aamulehti

Modernia kansallissosialismia tunnustava Suomen Vastarintaliike (SVL) toimii aktiivisesti Pirkanmaalla ja muuallakin Etelä-Suomessa. Ainakin verkkosivujaan liike päivittää tiuhaan.

18. kesäkuuta liike järjesti Tampereella Näsijärven rannassa neljännen ”Aktivistipäivänsä”. Tapahtumasta verkkosivuilla julkaistun videon mukaan ohjelmassa oli myös kamppailulajien ja ensiavun harjoittelua.

Viimeksi maanantaina 25. heinäkuuta aktivistit levittivät liikkeen materiaalia Tampereen keskustaan. Tarraoperaatiosta on internetissä kuvien kera ”Taisteluraportti”, jonka mukaan kaikki sujui rauhallisesti. Liikkeen tarroja oli liimattu ainakin Keskustorin varrella pylväisiin.

Verkkosivuillaan SVL irtisanoutuu voimakkaasti Norjan joukkomurhaajan Anders Behring Breivikin teoista. SVL antoi viime sunnuntaina julkilausuman, ettei kansallissosialismi ole äärioikeistoa ja syyttää Breivikiä ”äärikristilliseksi sionistiksi”.

SVL:n johtajana toimii Henrik Holappa ja liike kertoo olevansa osa Pohjoismaista Vastarintaliikettä (PVL), joka toimii Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella. Holappa oli keväällä 2009 vangittuna Yhdysvalloissa mielipiteidensä vuoksi liki kolme kuukautta ja karkotettiin sitten takaisin Suomeen.

Aamulehti ei tavoittanut SVL:n johtoa kommentoimaan tarkemmin liikkeen toimintaa.