Suomen ja Yhdysvaltain suhde jatkuu entisellään, mutta säpinä puuttuu
Aamulehti
Hanna Haukijärvi & Tuomo Björksten

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi Aaamulehden haastattelussa 8.11., että Suomen olisi hyvä olla mukana Yhdysvaltain koalitioissa. Hän uskoi USA:n vaativan Euroopalta sitoutumista kollektiiviseen turvallisuuteen, jolloin kysymykseen tulee Nato-jäsenyys.

Jatko: Euroopassa suosittu Obama katsoo Tyynenmeren ja Aasian alueelle. Euroopan täytyy pyristellä, jos se haluaa huomiota. Tulos: Obaman voitolla ei ole välitöntä vaikutusta. Euroopan kannalta on sama kumpi vaalit voitti, sanoo Yhdysvaltain tutkija.

SUOMEN PITÄÄ TAVOITELLA HUOMIOTA

Kristiina Helenius

AmCham Finlandin toimitusjohtaja

Vaalit olivat välivaihe, ja nyt jatketaan siitä, mihin jäätiin eli paljon ei muutu. Yhdysvalloissa on isoja haasteita taloudessa ja ulkopolitiikassa, joten kansakunnan mielenkiinto kääntyy sisäänpäin. Eurooppa ei ole kovin kiinnostava nyt, koska meillä ei ole talousvirettä. Meidän pitää pyristellä, että pysymme heidän mielessään. Euroopan ja Yhdysvaltain suhde on kuin vanhan avioparin. Suhde on vahva, mutta se ei ole nyt säpinävaiheessa. Obamalla on hyvä suhde Eurooppaan, ja hän on täällä suosittu, mutta taloudelliset intressit vetävät Yhdysvaltoja Tyynenmeren ja Etelä-Amerikan suuntaan.

SUOMEN HYVÄ OLLA MUKANA KOALITIOISSA

Mika Aaltola

Ohjelmajohtaja

Ulkopoliittinen instituutti

Yhdysvallat toteuttaa ulkopolitiikassa edelleen erilaisia hankkeita ja hakee mahdollisimman laajoja koalitioita. Suomen olisi hyvä olla mukana niissä, jos Yhdysvallat-suhde on meille tärkeä. Libya oli hyvä esimerkki, johon Yhdysvallat haki laajaa koalitiota. Tällaisia tulee eteen ja tietysti täytyy katsoa tarkasti, mihin lähdemme mukaan. Eteen tulee esimerkiksi Afganistanin jälkihoito. Obaman huomio kiinnittyy paljon laajemmalle kuin vain Eurooppaan. USA vaatii Euroopalta, että se sitoutuu kollektiiviseen turvallisuuteen. Siinä tulee kysymykseen Nato-jäsenyys.

OBAMAN VOITOLLA EI OLE SUURTA VAIKUTUSTA

Markku Henriksson

Yhdysvaltain tutkimuksen professori, Helsingin yliopisto

Barack Obaman voitolla ei ole suurta, välitöntä vaikutusta Euroopalle. Obama oli Suomessa ja Euroopassa varmasti enemmistön suosikki ja sillä tavoin Obaman voitto tuottaa mielihyvää. Eurooppalaiset voivat myös luottaa, että Obaman diplomaattinen politiikka jatkuu. Eurooppa ei kuitenkaan ole Obaman ulkopolitiikan keskeinen alue. Suomen ja Euroopan kannalta on sama, kumpi vaalit voitti: Obama vai Romney, vaikka Yhdysvallat on supervalta eikä ole samantekevää kuka sitä johtaa. Se mitä taloudessa tapahtuu, vaikuttaa viiveellä myös Suomeen.

OBAMAN PUHEET YHTEISTYÖSTÄ ONTTOJA

Matti Apunen

Johtaja Elinkeinoelämän valtuuskunta

Barack Obaman valinta oli valtiouskoisten voitto markkinauskoisista. Obama myytiin neljä vuotta sitten puheilla yhteen hiileen hitsaamisesta. Juuri tänään Obaman puheet sillanrakentamisesta näyttävät hyvin ontoilta. Vaalikampanja oli ilkeä, yllättävän aggressiivinen ja jopa pikkumainen. Aiemmin hänen sanottiin yhdistävän yli puoluerajojen, nyt kampanja oli suoraan demokraattipuolueen ytimestä. Meillä kuviteltiin, että Obaman uudelleenvalinta on läpihuutojuttu. Mitt Romney teki paremman kampanjan kuin kukaan uskoi, minäkään.

MUUTOS ON MAHDOLLINEN YHDYSVALLOISSA

Osmo Rauhala

Taitelija

Se, että tummaihoinen mies voi saada toisenkin kauden presidenttinä Yhdysvalloissa, on hieno asia. Yhteiskunnassa on tapahtunut merkittävää edistystä. Talouden kasvu ei ole tapahtunut niin nopeasti kuin Obama lupasi, mutta myönteisiä merkkejä on. Asuntojen hinnat ja työllisyys ovat kääntyneet USA:ssa nousuun. Amerikkalaiset kokivat, että on parempi koittaa vielä tällä vaihtoehdolla toinen vaalikausi. Presidentillä on muutoksen työkalut: jos poliittinen koneisto oikein panee tarmonsa johonkin asiaan, yhteiskunnallisia uudistuksia on mahdollista saada aikaan.