Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö syvenee. Vaihtoehtoja yhteistyöhön on neljä, joista todennäköisin on nykyisen kahdenvälisen yhteistyön syveneminen yhdessä Norjan ja Yhdysvaltojen kanssa, arvioivat Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Charly Salonius-Pasternak ja Henri Vanhanen uusimmassa FIIA Briefing Paper -julkaisussa. Tutkijat tarkastelevat julkaisussa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön taustoja ja tulevaisuuden näkymiä.

Julkaisu on nyt saatavilla myös äänitteenä. FIIA aloittaa pilotin, jossa instituutin lyhyitä julkaisuja luetaan kuunneltavaan muotoon, Soundbriefing-julkaisuiksi. Ensimmäisen julkaisun lukee toinen kirjoittajista, vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

”On tärkeää, että niin moni kuin mahdollista voi osallistua turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Julkaisujen ääniversioiden avulla myös ne, joiden näkökyky on heikentynyt, voivat helposti päästä kiinni Ulkopoliittisen instituutin tuottamaan tutkimukseen. On myös monia, jotka mieluummin kuuntelevat kuin lukevat uutta tietoa, ja toivottavasti tällä tavoitamme myös heitä.”

Julkaisu on osa instituutin laajaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkimushanketta.

Hankkeen edellinen julkaisu pureutui Ruotsin kriisivarautumiseen. Tutkija Mariette Hägglundin mukaan koronavirusepidemia ja viimevuotiset metsäpalot ovat olleet viimeisimpiä muistutuksia Ruotsin varautumisen puutteista.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkimushanke keskittyy tänä vuonna Suomen ja Ruotsin yhteistyöhön. Syksyllä instituutin tutkijat pureutuvat muun muassa maiden puolustusyhteistyön päätöksentekoon ja poliittisiin kulttuureihin sekä koronaviruspandemian aiheuttamiin maailmanpoliittisiin muutoksiin.

Projektiin kuuluva Suomen-kiertue jatkuu syksyllä, jos epidemiatilanne sallii.

 

Lisätietoja:

Vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak: Suomi–Ruotsi-yhteistyö, äänijulkaisupilotti
charly.salonius-pasternak@fiia.fi, 09 432 7784, @charlyjsp

Tutkija Henri Vanhanen: Suomi–Ruotsi-yhteistyö
henri.a.vanhanen@fiia.fi, 09 432 7764, @HenriVanhanen

Tutkija Mariette Hägglund: – Ruotsin siviilivarautuminen
mariette.hagglund@fiia.fi, 09 432 7767, @MarietteHagglun

 

Lue lisää hankkeesta: https://www.fiia.fi/tutkimusohjelma/suomen-ulko-ja-turvallisuuspolitiikka

Keskustele Twitterissä: #FIIAulpo

 

Hankkeen viimeisimmät julkaisut:

Charly Salonius-Pasternak & Henri Vanhanen: Finnish-Swedish defence cooperation: What history suggests about future scenarios, FIIA Briefing Paper 284.

Mariette Hägglund: Rebuilding Sweden’s crisis preparedness: Lack of clarity impedes implementation, FIIA Briefing Paper 283.