Supo: Suomesta yritetään hankkia ydinaselaitteita - Iran epäiltynä?
Taloussanomat
Johannes Niemeläinen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Supon vuosikertomuksessa ollutta tietoa, että ydinasettaan kehittelevät maat yrittivät viime vuonna hankkia ydinaseohjelmissaan käytettäviä laitteita Suomesta.


 






Suojelupoliisin (Supo) mukaan omaa ydinasetta hamuavat valtiot yrittivät hankkia viime vuonna Suomesta laitteita, joita tarvitaan maiden ydinaseohjelmissa. Supo kirjoittaa vuosikertomuksessaan, että laitteiden hankinta ja todellinen loppukäyttäjä on pyritty häivyttämään monimutkaisilla järjestelyillä.


Ulkopoliittisen instituutin Globaali turvallisuus -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että epäilyksen alla olevia maita ei ole oikeastaan muita kuin Iran


– Siellähän on ollut suomalaisia laitteita, jotka saattavat olla mihin tahansa teollisuuteen liittyviä komponentteja, jotka ovat muunnettavissa toiseen käyttöön, Aaltola sanoo.


– Minkä tahansa maan tuotteita voidaan käyttää myös ydinohjelmien ja ydinaseohjelmien apuna.


Aaltolan mukaan maailmankaupan suuret virrat vaikeuttavat sen tarkastelua, mitkä laitteet päätyvät todella ydinaseohjelmien käyttöön.


”Mielikuvitus on
rajana”


UPI:n Aaltola sanoo, että Iran on maa, joka pyrkii hankkimaan käyttöönsä uraanin rikastamiseen tarvittavia komponentteja. Hänen mukaansa muita mahdollisia maita, jotka voisivat mahdollisesti hankkia Suomesta laitteita, ovat Pakistan ja Pohjois-Korea.


– Tämän lisäksi arvailut ovat moninaisia.


Supon vuosikertomuksessa vientipyrkimykset eivät rajoitu ydinaseohjelmissa tarvittaviin laitteisiin. Supon mukaan Suomesta pyritään viemään kaksikäyttötuotteita ja aineetonta teknologiaa laittomasti joukkotuhoaseita mahdollisesti kehittäviin maihin. Kaksikäyttötuote on tuote tai palvelu, jota voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastoiminnassa.


– Joukkotuhoaseiden tematiikka on ydinaseitakin laajempi. Kaksoiskäyttöteknologiaa voidaan ajatella käytettävän vaikka kemiallisten aseiden kohdalla, Aaltola sanoo.


– Repertuaari niistä teknologioista on tavattoman laaja, ja vain aseohjelmaa kehittävän valtion mielikuvitus ja innovaatiokyky ovat rajana. Kaikkea voidaan muuntaa tuollaiseen käyttöön.


Aaltolan mukaan Supon tiedustelutoiminnan kohteena on paljastaa tarkoitus laitteiden käytön takana.


– Se intentio pitäisi sieltä saada paljastettua, siihenhän tuossa viitataan, hän sanoo.


Aaltola kertoo, että Iranin ja Pohjois-Korean valtiot omistavat yhtiöitä, jotka tekevät kauppaa esimerkiksi suomalaisten yritysten kanssa.


– Kansainvälinen tiedusteluyhteistyö keskittyy nimenomaan näiden ketjun paljastamiseen, että saataisiin oikea kohde selville, minne tuote on matkalla.


– Vedenpitäviä järjestelmiä ei ole.


Aaltolan mukaan Supon toiminta ei ole mitään ”hiukkasfysiikkaa” vaan perustuu pitkälti kansainväliseen yhteistyöhön.


– Ei tietysti haluta paljastaa keinoja, millä näitä asioita paljastetaan. Toisaalta halutaan luoda kuvaa aktiivisesta ja toimivasta Suposta.