Syytetty, joka on aina oikeassa
Aamulehti
Päivi Kerola

Italia: Silvio Berlusconin suosio luisuu alamäkeä, mutta oikeudessa hän selviytyy mistä vain


Seksin ostaminen alaikäiseltä, virka-aseman väärinkäyttö ja kolme erilaista talousrikosta. Näihin syytteisiin Italian pääministeri Silvio Berlusconi joutuu vastaamaan nyt, kun italialaiset veivät hänen syytesuojansa rippeetkin kansanäänestyksessä.

– Surullista kyllä, tässä ei ole mitään uutta. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei ole kovin todennäköistä, että hänet tuomittaisiin, sanoo tutkija Barbara Zanchetta Ulkopoliittisesta instituutista.

– Vertaa sitä, kuinka monesti hän on ollut oikeudessa siihen, kuinka häntä on tuskin koskaan tuomittu.

Vuonna 2009 Berlusconi arvioi olleensa noin 2 500 kertaa oikeuden kuultavana 106 eri oikeusjutussa.

Joitakin kertoja hänet on ehditty tuomita, mutta hän ei ole koskaan joutunut kärsimään tuomiota, vaan ne on aina kumottu erilaisista syistä. Berlusconi on muun muassa muuttanut itse lakia tarkoitusperiinsä sopivaksi.

Teflonpinta kestää

Syytteiden lisäksi Berlusconi on tähän mennessä selvinnyt lukemattomista möläytyksistä ja naisjutuista niin kuin vain entinen pölynimurikauppias voi.

Häntä on syytetty muun muassa kavalluksesta, veropetoksesta ja kirjanpitorikoksista.

Takaiskujen jälkeen hän on palannut maansa johtoon bumerangin tavoin ja kuitannut arvostelut uusilla rehvakkailla letkautuksilla.

Nyt 74-vuotias Berlusconi on kuitenkin kärsinyt kahdessa viikossa kaksi merkittävää tappiota äänestyksissä.

Ensin Berlusconin tukema ehdokas hävisi Milanon pormestarinvaaleissa, joita on pidetty maan poliittisen tilanteen suunnannäyttäjänä.

Sen jälkeen viikonvaihteen kansanäänestys mursi ministerien syytesuojan ja Berlusconin suunnitelmat ydinvoiman käyttöön palaamisesta.

Kansanäänestys kaatoi hallituksen säätämiä lakeja ensi kerran sitten vuoden 1995.

Pääministeri Berlusconi oli kehottanut kansalaisia jättämään äänestämättä, joten uurnilla kävivät lähes pelkästään hänen vastustajansa.

Zanchetta arvioi, että tuoreet takaiskut luultavasti saavat Berlusconin takertumaan valtaan entistä tiukemmin.

– Berlusconi on tehnyt selväksi, että jos parlamentin enemmistö ei hajoa, hän jatkaa.

Zanchettan mukaan suurin osa pääministerin tukijoista todennäköisesti pysyy hänen takanaan. Hän pitää äänestyksen merkittävimpänä tuloksena sitä, että nyt Italian poliittinen kahtiajako on entistä selvempi.

Oman onnensa seppä

Berlusconi on rakentanut omin käsin sekä mediaimperiuminsa että puolueensa. Zanchettan mukaan se on ollut myös hänen poliittisen suosionsa salaisuus.

– Hän tuntui olevan lähempänä tavallisia ihmisia. Jollain lailla se vaikutelma on yhä säilynyt, vaikka sitä onkin hyvin vaikeaa ymmärtää ulkopuolelta. Zanchetta sanoo.

Berlusconin omaisuuden arvoksi on arvioitu lähes 6,5 miljardia euroa. Hän omistaa kolme Italian suurinta yksityistä tv-kanavaa ja hallitsee pääministerinä myös valtiontelevisio RAI:n kanavia.

– Tällä hetkellä hän selviää siksi, että kuva henkilöstä, joka tulee korruptoituneena pidetyn järjestelmän ulkopuolelta, on yhä olemassa, Zanchetta sanoo

Toinen syy on se, ettei korvaajaa ole näköpiirissä.

Zanchettan mukaan Italian oppositiota yhdistää lähinnä Berlusconin vastustaminen, eikä sillä ole tarjota konkreettista vaihtoehtoa hallituksen politiikalle.

Ikä painaa jo

Ennemmin tai myöhemmin 74-vuotiaan Berlusconin valtakausi on ohi, joko suosion laskemisen tai hänen ikänsä takia.

– Pitkällä aikavälillä hän on vihdoin ryhtynyt ajattelemaan vaihtoehtoa itselleen, Zanchetta arvioi.

Berlusconin keskustaoikeistolainen puolue nimesi vastikään johtoasemaan nuoremman poliitikon Angelino Alfanon, joka on myös Italian oikeusministeri. Tätä on Zanchettan mukaan pidetty pienenä merkkinä siitä, että Berlusconi koettaa tehdä tilaa uudelle sukupolvelle.

Ihan vielä ei kuitenkaan kannata odottaa Berlusconin eroilmoitusta.

– Hän on sanonut toistuvasti, että tappiot antavat hänelle lisää energiaa jatkaa eteenpäin, Zanchetta huomauttaa.

Silvio Berlusconi ei ole sattumalta Italian pitkäaikaisin pääministeri Benito Mussolinin jälkeen.

Kuka

Mediakeisari

Silvio Berlusconi syntyi 29. syyskuuta 1936 Milanossa.

Hän aloitti uransa pölynimurikauppiaana ja kapakkalaulajana.

Lakiopintojensa jälkeen Berlusconi perusti rakennusliikkeen ja myöhemmin paikallistelevision, josta kasvoi Italian suurin mediaimperiumi.

Vuonna 1993 hän perusti oman puolueensa, Forza Italian, jonka nimi tuli jalkapallojoukkue Inter Milanin kannatuslaulusta. 2009 puolue yhdistyi konservatiivisen Kansallisliiton kanssa.

Berlusconi on toiminut Italian pääministerinä 1994-1995, 2001-2006 ja vuodesta 2008 alkaen.