Talebanin arkkivihollinen nousi presidenttisuosikiksi
Keskisuomalainen
Janne Yläjoki

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi presidentinvaaleja käyvän Afganistanin tilannetta Keskisuomalaisessa 25.4. Salonius-Pasternakin mukaan Afganistanissa tullaan tarvitsemaan Naton sotilaita myös kuluvan vuoden jälkeenkin.

Abdullah Abdullah: Pohjoisen liiton entinen komentaja on saamassa yli 40 prosenttia presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen äänistä.
Afganistanin presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta on jo kolme viikkoa, mutta tuloksia odotellaan yhä. Keskusvaalilautakunnan viimeisimmän ilmoituksen mukaan äänet saadaan laskettua ensi lauantaihin mennessä.
Keskusvaalilautakunta antoi kuitenkin torstaina väliaikatietoja, joiden mukaan Pohjoisen liiton entinen johtaja Abdullah Abdullah olisi saamassa noin 43,8 prosentin ääniosuuden, kun noin 80 prosenttia äänistä oli laskettu.
Abdullahin kovimman haastajan, Maailmanpankin entisen ekonomistin Ashraf Ghanin ääniosuus oli jäämässä 32,9 prosenttiin.
Ääniä oli saatu kaikista 34 provinssista, joten Abdullah Abdullahin voittoa vaalien ensimmäiselle kierroksella voi pitää jo kohtalaisen varmana.
Vaalien toinen ja ratkaiseva kierros pidetään näillä näkymin 28. toukokuuta.
Toisesta kierroksesta voi tulla Abdullah Abdullahille yllättävän tiukka, koska haastaja Ashraf Ghani edustaa Afganistanin suurinta ja vaikutusvaltaisinta kansallisuutta, pashtuja. Ghani kerännee myös uzbekkien ääniä uzbekkitaustaisen varapresidenttiehdokkaansa, sotapäällikkö Abdul Rashid Dostumin ansiosta.
Abdullah Abdullah on vain puoliksi pashtu. Lisäksi hän oli 2000-luvun alussa Pohjoisen liiton johtajana kaatamassa pashtujen mahtiliikettä Talebania, mistä moni heimopäällikkö kantaa hänelle edelleen kaunaa.
Abdullah väittää kuitenkin neuvotelleensa ”yhteistyön” mahdollisuuksista ex-ulkoministeri Zalmai Rassoulin kanssa, joka on jäämässä vaalien kolmoseksi. Tämä voi tarkoittaa sitä, että Rassoul on testamenttaamassa äänensä Abdullahille vaalien toisella kierroksella.
– Meillä oli hyvä keskustelu. En aio mennä yksityiskohtiin, mutta sen sanon, että vaalien tässä vaiheessa emme keskustelleet säästä tai vapaa-ajanvietosta, Abdullah totesi Reutersille.
– Istuimme pitkään samassa hallituksessa ja olemme olleet ystäviä jo vuosia, hän lisäsi.
Pitkään ykkössuosikkina olleen Zalmai Rassoulin kannatus oli jäämässä keskusvaalilautakunnan väliaikatiedon mukaan vajaaseen 11 prosenttiin. Rassoul on pashtu kuten vaalien kaikki kahdeksan ehdokasta Abdullah Abdullahia lukuun ottamatta.
Uusi presidentti ja hänen hallintonsa joutuvat merkittävien turvallisuushaasteiden eteen, sillä länsimaisten joukkojen vetäytymisen Afganistanista pitäisi tapahtua pääosin tänä vuonna.
Vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista uskoo kuitenkin, että Afganistaniin jää 5 000–10 000 Nato-sotilasta myös tämän vuoden jälkeen.
– Kaikki johtavat presidenttiehdokkaat ovat hyväksyneet Afganistanin ja Naton välisen turvallisuussopimuksen, jonka puitteissa Naton jatko-operaatiota valmistellaan, Salonius-Pasternak sanoo.
– Naton sotilaita tarvitaan jatkossakin esimerkiksi koulutus-, logistiikka ja vaativimpiin terrorismin vastaisiin operaatioihin, mikä on Afganistanin johdon piirissä hyvin ymmärretty.
Taleban-liikkeen näkökulmasta sillä ei uskota olevan suurtakaan väliä nouseeko presidentiksi Abdullah vai Ghani. Ghani on pashtu, mutta hän on myös entinen Yhdysvaltain kansalainen, joka on asunut yli 20 vuotta ulkomailla, pääasiassa Yhdysvalloissa. Taleban teki vastikään terrori-iskun äänestyspaikalla, joka sijaitsi aivan Ghanin kodin edustalla.