Talous ratkaisee Obaman kohtalon
Etelä-Suomen Sanomat
Hanna Leppänen

Suomalaistutkijoiden mukaan yhdysvaltalaiset äänestivät välivaaleissa lompakollaan.

Yhdysvaltain välivaalit olivat luottamuslauseäänestys presidentti Barack Obaman politiikasta.

Vaalitulos oli selvä protestisille, ettei taloudellinen taantuma ole helpottunut demokraattipresidentin kaudella.

– Tavaton tunnetilojen vaihtelu on tyypillistä Yhdysvaltain vaaleille, sanoo Ulkopoliittisen instituutin akatemiatutkija Mika Aaltola.

Obama onnistui tempaamaan äänestäjät mukaansa kaksi vuotta sitten, ja nyt sen teki republikaaneja lähellä oleva Teekutsu-liike.

Aaltola muistutti, että Yhdysvalloissa kampanjoidaan seuraaviin vaaleihin oikeastaan jatkuvasti. Lähikuukausina alkaa uusi vaalisykli, joka huipentuu vuoden 2012 kongressivaaleihin ja presidentinvaaleihin.

Jos talous kääntyy nousuun runsaan vuoden kuluessa ja työttömyys laskee, voi yleinen tunnetila kääntyä taas Barack Obaman kannalle. Sen tietäen presidentti keskittää voimansa talouteen ja hakee yhteistyötä republikaanien kanssa.

– Yhdysvaltain poliittinenjärjestelmä on hyvin presidenttikeskeinen ja Obaman saattaa olla jopa helpompi korostaa omaa linjaansa suhteessa republikaanienemmistöiseen edustajainhuoneeseen kuin demokraattien hallitessa molempia kamareita, Aaltola arveli.

Ulkopolitiikka unohtui

– Ulkopolitiikalla ei ollut näissä vaaleissa minkäänlaista roolia,arvioi Ulkopoliittisen instituutintutkija Charly Salonius-Pasternak.

Hän myöntää, että se tuntuu oudolta maassa, joka käy kuitenkin parhaillaan kahta sotaa. Edes ehdokkaina olleet Afganistanin sodan veteraanit eivät nostaneet ulkopolitiikkaa kovin voimakkaasti esille. Salonius-Pasternak pitää todennäköisenä,että Barack Obamakin saattaa passivoitua ulkopolitiikassa.

Radikaaleja muutoksia ulkopolitikkaan ei kuitenkaan odoteta. Aaltolan ja Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvallat tosin voi painottaa entistä enemmän Tyynenmeren suuntaa. Transatlanttisissa suhteissa Yhdysvallat todennäköisesti korostaa eurooppalaisten Nato-maiden velvollisuutta hoitaa oma tonttinsa.

Suurimmat vaikutukset Euroopalle koitunevatkin talouspolitiikan kautta, etenkin jos dollarin arvo suhteessa euroon edelleen laskee.

Ei kolmatta voimaa

Välivaalien teemat olivat Mika Aaltolan mukaan tänä vuonna hyvin kansallisia. Paikalliset ja alueelliset aiheet eivät päässeet esille samoin kuin välivaaleissa tavallisesti.

Teekutsu-liikkeen ehdokkaiden kannatuksessa korostui vahvasti Amerikka takaisin amerikkalaisille -nostalgia.Liikkeen esillä pitämät aiheet,kuten työttömyys, asuntokriisin jatkuminen, laiton maahanmuutto,homot ja julkishallinnon liian suuri vaikutus yksityisen ihmisen elämään puriva thyvin äänestäjiin.

Aaltola ja Salonius-Pasternak eivät kuitenkaan usko, että populistisesta Teekutsu-liikkeestä olisi kolmanneksi voimaksi demokraattien ja republikaanien rinnalle.

Mielenkiintoiseksi seurattavaksi kumpikin nimeää silti Kentuckyn uuden senaattorin Rand Paulin, joka erottui omintakeisilla linjauksillaan vaalikampanjan aikana.