Tässäkö uudet mepit?

Politiikka: Perussuomalaisten Timo Soinista tulee eurovaalien ääniharava, arvioi IS:n asiantuntijaraati. Myös keskustan Anneli Jäätteenmäelle povataan kovaa äänisaldoa tulevissa EU-vaaleissa.


IS kysyi politiikan asiantuntijoilta veikkauksia siitä, ketkä ovat vahvoilla vaaleissa. IS-raatiin kuuluivat professori Esko Antola, Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö Pekka Ervasti, ulkopoliittisen instituutin tutkija Aaretti Siitonen, väistyvä EU-parlamentaarikko Lasse Lehtinen (sd) ja kokoomuskansanedustaja Ben Zyskowicz.
 


Raadin arvion mukaan Rkp, vasemmisto ja keskusta olisivat menettämässä yhden paikan. Uutena puolueena europarlamenttiin nousee perussuomalaiset.


Vaalikampanjat alkavat varsinaisesti vasta noin kuukausi ennen vaaleja. Suomi on iso maa, jossa on yksi vaalipiiri, joten kampanja-aika jää lyhyeksi, arvioi Siitonen. 


Hänen mukaansa internetin rooli korostuu entisestään nykyisissä vaaleissa. Vaaliblogien ansiosta myös euroehdokkaiden ajatukset pääsevät esille aiempaa paremmin.


Ervasti arvelee, että perussuomalaisten ansiosta EU-kriittisyys korostuu entistä enemmän näissä vaaleissa.


– Luulen, että muutkin puolueet alkavat korostaa myös EU:n kielteisiä puolia, ja keskustelu muuttuu realistisemmaksi, Ervasti pohtii.


IS-paneelin veikkauksen mukaan kokoomus saa neljä meppiä. Vahvoilla ovat istuvat parlamentaarikot Ville Itälä ja Eija-Riitta Korhola, jotka jokainen mainitsi todennäköisiksi läpimenijöiksi. Moni uskoi myös Ari Vatasen menestykseen. Neljäs paikka herätti keskustelua. Vahvoilla on Risto E.J. Penttilä, jonka lisäksi myös Sirpa Pietikäinen ja Eva-Riitta Siitonen saivat mainintoja.


 Keskustasta varmoiksi läpimenijöiksi veikkailtiin Jäätteenmäen lisäksi Hannu Takkulaa ja Kyösti Karjulaa. Markku Laukkanen ja Tanssii tähtien kanssa -kisassa tunnettuutta kerännyt Antti Kaikkonen saivat useamman maininnan. Sitä vastoin Johanna Korhosen menestykseen raati ei uskonut.
 


Sdp:n lista aiheutti eniten hämmennystä. Kansanedustaja Liisa Jaakonsaaresta povattiin listan ykkösehdokasta, ja hänen jälkeensä eniten mainintoja sai kansanedustaja Kimmo Kiljunen. Myös
Sinikka Hurskainen ja Jani Sievinen voivat yllättää. Satu Taiveahon menestykseen ei uskonut kukaan raadin jäsenistä.


Vihreistä läpi olisivat menossa istuva meppi Satu Hassi ja todennäköisesti myös Heidi Hautala. Tällöin vihreät lisäisi euroedustustaan yhdellä.
 


Perussuomalaiset saisivat yhden paikan, mutta ylivoimaisesti eniten ääniä saava Timo Soini voisi vetää mukanaan myös vaaliliitossa olevan kristillisten Sari Essayahin. Asiantuntijat kuitenkin uskovat, että Essayah nousee parlamenttiin vasta puolentoista vuoden päästä, kun Soini palaa eduskuntaan.


Vasemmisto ja Rkp eivät todennäköisesti saa läpi ainoatakaan meppiä, asiantuntijat povaavat.