Terrorvarningar utan konkreta nya hotbilder
Hufvudstadsbladet
Elisabet Back

Terrorskräcken sprids över Europa, men några konkreta uppgifter om vad som är hotat finns inte. – Regeringarna verkar huvudsakligen vilja undvika att få höra att de inte varnade oss, om något skulle hända, säger terrorismexperten Toby Archer.

Hotnivån anses hög i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. USA uppmanar sina landsmän att vara ”extra vaksamma” om de reser till Europa. Också Japan varnar sina medborgare.

Sverige har höjt hotnivån inom landet från ”lågt hot” till ”förhöjt hot”, och svenskarna uppmanas även vara försiktiga då de reser i Europa..

Finland varnar varken finländska turister till Mellaneuropa eller ser hot här hemma.

– Jag tror att det här började med att USA varnade sina medborgare och sedan gav varningen eko i Europa, säger Toby Archer , forskare på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

Bakgrunden till terrorvarningarna sägs vara uppgifter att al-Qaida planerar attentat mot europeiska mål.

– Om en attack skulle vara på väg att utföras så skulle myndigheterna i det här skedet gripa en massa folk i Europa. Det har inte skett, säger Archer.

Han tror att myndigheterna varnar för att vara på den säkra sidan.

– Regeringarna kanske är rädda för att alla planer inte avslöjats. De känner ett behov av att varna folk huvudsakligen för att vi inte ska kunna säga att vi inte blev varnade om något hemskt händer. Men naturligtvis är de också måna om folks säkerhet.

Vad är extra vaksamhet?

USA:s varning om att turister ska vara ”extra vaksamma” är så luddig att den har gjort en del turister frustrerade och många undrar vad de egentligen ska göra.

– Det ska tolkas som att USA är oroat över något, men att de inte vet riktigt vad det är oroat över. Jag förstår att folk undrar vad extra vaksam betyder. Man kan ju fråga sig om det överhuvudtaget hjälper någon att ge en sådan uppmaning, säger Archer.

– USA har blivit extra nervöst efter 9/11. Det skulle vara intressant att veta om de övriga regeringarna hade gått ut med varningar till allmänheten om inte USA hade gjort det, säger Archer.

”Obehagligt och osannolikt”

Finländarna Anna Forsman och Tom Wik bor i en av de farligaste städerna i Europa. De är nyinflyttade i London..

– Terrorhoten känns lite obehagliga. Om myndigheterna höjer hotnivån betyder det ju att de vet att någon planerar något. Frågan är var och när, säger 27-åriga Anna Forsman.

Hur känns det att veta att någon annan vet mer och att du själv undanhålls informationen? – Inte särskilt roligt. Jag kunde ju agera på ett annat sätt om jag visste mer. Å andra sidan förstår jag att myndigheterna inte vill säga något exakt eftersom det skulle orsaka masspanik..

Sambon Tom Wik, 28, tycker däremot att hotet känns väldigt överdrivet.

– Personligen tror jag inte att terrorism är något jag behöver vara rädd för. Jag ser inte attacker som särskilt sannolika, det är evigheter sedan det senast hände något här. Dessutom litar jag på att myndigheterna avlöjar terroristernas planer och avskräcker dem..

Paret bor i stadsdelen Clapham i sydvästra London, cirka 20-30 minuter med metro till stadskärnan. Hittills har de inte märkt att just de här terrorhoten skulle ha orsakat någon förändring i gatubilden.

– Den här staden är redan så terrormedveten på grund av tidigare dåd. Exempelvis finns det inga skräpkorgar på gatorna längre. Och i metron får vi höra att vi ska vara uppmärksamma för misstänkt beteende och kontakta polisen om vi ser något skumt, säger Forsman.

– Men visst funderar Londonborna på hoten, det har jag märkt i diskussioner med folk. USA:s skrämseltaktik fungerar alltså till en viss del, säger Wik.

De var ändå förberedda på att Londonflytten skulle medföra det här.

– Jag tror inte att jag har förändrat mitt beteende på grund av hoten. Hur ska man egentligen vara för att vara ”extra vaksam”? Det går ju inte att gå omkring och vara misstänksam mot alla och hela tiden kasta blickar över axeln. Paranoid blir man ju med mindre, säger Forsman.

Kan du tänka dig att åka till Big Ben eller andra turistmål i dag?

– Personligen skulle jag undvika dem, men det beror kanske inte på terrorhotet utan på att det är så himla mycket turister där, säger Forsman.

Toby Archer säger att det hela tiden finns en risk för terrorism i London.

– Risken är stor, antagligen mycket högre än i andra länder i Europa. Men folk ska också komma i håg att planer ofta avslöjas.