Tiilikainen: Venäjä käytti hyväkseen julkista mielipidettä
Helsingin Sanomat
Marja Salomaa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kommentoi Helsingin Sanomissa 1.8. Venäjän ja Yhdysvaltojen diplomaattisuhteiden tilaa Venäjän myönnettyä tietovuotaja Edward Snowdenille turvapaikan.

 

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin

 

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää tavallisena diplomaattisena keinona USA:n uhkausta peruuttaa valtionpäämiesten tapaaminen, kun Venäjä myönsi tietovuotaja Edward Snowdenille turvapaikan.

”Diplomaattisessa kanssakäymisessä on aivan arkipäivää, että osoitetaan mieltä peruuttamalla tai siirtämällä tapaamisia. Mikä vaikutus tällä on maiden pitempiaikaisiin suhteisiin, riippuu täydellisesti siitä, mitä muuta tapahtuu. Kyllä suhde yhden kolhun kestää”, Tiilikainen sanoo.

Presidenttien Barack Obaman ja Vladimir Putinin syyskuista tapaamista Pietarissa ovat rasittaneet myös kiista Syyrian tilanteesta sekä Venäjän oppositioaktivistin Aleksei Navalnyin oikeudenkäynti.

Valkoinen talo on ensimmäisissä kommenteissaan Snowdenin turvapaikasta vedonnut karkotuspyyntönsä laillisuuteen. USA ei pidä Snowdenia ilmiantajana tai toisinajattelijana, vaan miehenä, jota vastaan on nostettu kolme rikossyytettä salaisten tietojen vuotamisesta.

”Venäjä ja USA ovat mitä ilmeisimmin eri linjoilla näiden asioiden tulkinnassa. Vaikea sanoa kumman tulkinta on oikea. Minusta Venäjä on, tuumailtuaan jonkun verran, käyttänyt julkista mielipidettä hyväkseen”, Tiilikainen arvioi.

Hän muistuttaa, että tietovuotajalle on osoitettu kansainvälistä ymmärrystä, ja avoimuus on todettu tarpeelliseksi.

”Venäjällä on uskottu, että tälle päätökselle löytyy ymmärrystä laajemminkin”, Tiilikainen summaa.