Tosi vääntö alkaa!
Ilta-Sanomat
Seppo Varjus

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kommentoi EU:n alkavaa huippukokousta.


EU-HUIPPUKOKOUS: Kohuttu tapaaminen vasta käynnistää kuukausien piinan.


Eurooppaa odottavat kesken joulujuhlavalmistelujen piinaviikot.


EU:n tänään alkavaa huippukokousta on pidetty ratkaisevana euron koossapysymiselle. Ensin pitäisi kuitenkin saada päätöksiä aikaan, ja sitten vielä saada ne päätökset hyväksyttyä jäsenmaissa. Se ei välttämättä ole läpihuutojuttu. Tanskassa ja Irlannissa on kirjattu perustuslakiin, että vallan siirtäminen jäsenmailta keskukseen vaatii kansanäänestystä.


Muissakin maissa eurovastainen “populismi” on nousussa, ja kansanäänestyksiä voidaan vaatia. Ne lykkäisivät tärkeitä päätöksiä kuukausilla, jopa vuosilla. Vastarinta parlamenteissakin olisi ongelma.


Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio sanoo, että tilanne on hankalasti ennakoitava. – Voi tulla kansallisia poliittisia tilanteita, jotka voivat johtaa uudelleen arviointeihin. Sitä EU:ssa koko ajan pelätään, Raunio sanoo.


Hänen mukaansa EU:n talouspoliittisen valvontavallan kasvattaminen kuitenkin voi onnistua parlamenttien päätöksillä. Perustuslakien pykäliäkin voidaan kieltää. – Tanskassa päätettiin Lissabonin sopimuksen yhteydessä, että kansanäänestystä ei järjestetä.


Raunio uskoo, että kansallisissa parlamenteissa uudistusten läpiajolla ei olisi ylivoimaisia esteitä. – Nyt on vasta Saksan ja Ranskan esitys, josta neuvotellaan. Sitä varmasti pyritään muuttamaan niin, että kaikki voivat sen hyväksyä. Jos se hylättäisiin, oltaisiin hyvin nolossa tilanteessa, Raunio sanoo.


Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen on optimistinen kokouksen mahdollisuuksille. – Ranskan ja Saksan johtajat ovat ladanneet paljon, mutta ovat myös valmiita tinkimään vanhoista kannoistaan. Etelä-Euroopalle rahan hinta on laskenut viime päivinä, joten kyllä markkinat ovat tästä tykänneet.


Tiilikaisen mukaan vaikuttaa siltä, että liittokansleri Merkel ja presidentti Sarkozy pyrkivät nyt “kapeisiin ja pienialaisiin” muutoksiin, jotka parlamentit voisivat hyväksyä. – Jos lähdettäisiin isompaan ruljanssiin ja kansanäänestyksiin, se tosiaan veisi vuosia. Ratkaisut eivät ehtisi enää tähän kriisiin.