Tuomioja: Ukrainassa sisällissodan riski
Helsingin Sanomat
Kalle Koponen

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik kommentoi Helsingin Sanomissa 27.1. Ukrainan presidentti Viktor Janukovytšin maan oppositiolle antamaa sovintotarjousta.

 

Linkki artikkeliin

 

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik kommentoi Helsingin Sanomissa 27.1. Ukrainan presidentti Viktor Janukovytšin maan oppositiolle antamaa sovintotarjousta.

 

”EU ei halua olla pelkästään sivustakatsoja, vaan pyrkii vaikuttamaan, että väkivalta saataisiin pysäytettyä. On suuri riski, että pahimmassa tapauksessa ajaudutaan sisällissodan kaltaiseen tilanteeseen”, Tuomioja sanoi HS:lle sunnuntaina.

Oppositiojohtajat torjuivat lauantai-iltana presidentti Viktor Janukovytšin tarjouksen koalitiohallituksesta ja useista ministeripaikoista. He ilmoittivat vaativansa suurempia myönnytyksiä. Tuomioja pahoitteli, etteivät osapuolet ole lähentyneet.

”On ikävää, jos siihen mahdollisuuteen ei ole haluttu tarttua tai että se [Janukovytšin tarjous] on ollut niin huono.”

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik ei ollut yllättynyt lauantain sovintotarjouksen epäonnistumisesta.

”Tarjous tuli liian myöhään. Vastakkainasettelu on kärjistynyt niin pahaksi, ettei oppositio voinut hyväksyä sitä.”

Raik ei usko vielä sisällissotaan, mutta myös pitää täysin mahdollisena, että väkivaltaisuudet jatkuvat ja pahenevat.

”Mitä enemmän kriisi pitkittyy, sitä vaikeampaa on löytää rauhanomaista ratkaisua. Kummallakin puolella on ollut merkkejä otteiden koventumisesta.”

Sekä Tuomioja että Raik pitivät opposition hajanaisuutta ja radikalisoitumista riskinä.

”Oppositiossa on sellaisia voimia, jotka ovat olleet hyvin provokatorisesti ja väkivaltaisesti liikkeellä”, Tuomioja sanoi.

Raikin mukaan mielenosoitukset eivät ole opposition hallinnassa.

”Mielipiteet, asenteet ja odotukset ovat radikalisoituneet viikon aikana. Näyttää siltä, ettei muu riitä kuin Janukovytšin luopuminen vallasta”, hän sanoi.