Tuomioja: Venäjän harjoitus saattaa olla vastatoimi Natolle
Helsingin Sanomat
Matti Koskinen

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi kommentoi Venäjän sotaharjoituksia Helsingin Sanomille 21.6. Pynnöniemen mukaan Venäjän kielenkäyttö Ukrainan suhteen on koventunut.

Ulkoministeri Erkki Tuomojan mukaan Venäjän joukkojen asettamisessa taisteluvalmiuteen on kyse on tavanomaisesta joukkojen valmiustarkastuksesta, josta on ilmoitettu naapurimaiden sotilasviranomaisille.
”Olettaisin, että kun kyse on nopean toiminnan valmiustarkastuksesta, niin tieto harjoituksesta saattaa tulle hyvinkin lyhyellä varoitusajalla”, Tuomioja kommentoi.
Ulkoministerin mukaan voidaan kuitenkin pohtia, missä määrin harjoitus liittyy Ukrainan kireään tilanteeseen.
”Yleisesti voidaan todeta, että kun Natokin on lisännyt harjoituksiaan myös Venäjän naapurimaissa, niin varmasti Venäjäkin haluaa näyttää olevansa samalla tavalla valmis. Eihän se välttämättä erityisen miellyttävää tai rakentavaa ole”, Tuomioja sanoo.
Myös Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi, että kyse on pelkästä harjoituksesta. Hänen mukaansa ilmoituksen ajoituksella on kuitenkin merkitystä.
”Luultavasti harjoituksella halutaan osoittaa, että Venäjä on valmiudessa”, Kivinen sanoo. ”Annetaan ymmärtää, että tarpeen vaatiessa iskukykyä on, mutta ei varsinaisesti valmistella mitään.”
Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi maan keskisen sotilaspiirin joukot ”täyteen taisteluvalmiuteen” salamaharjoituksia varten, puolustusministeri Sergei Shoigu kertoi lauantaina uutistoimistojen mukaan.
Kesäkuun 28. päivään saakka kestäviin harjoituksiin on määrä osallistua 65 000 sotilasta, yli 180 lentokonetta ja 60 helikopteria.
Venäjä on myös vahvistanut joukkojaan Ukrainan rajan tutumassa, omien sanojensa mukaan tehostaakseen rajavalvontaa. Perjantai-iltana Ukrainan puolelta ammuttiin tykistötulta venäläiselle raja-asemalle.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi muistuttaa, että Venäjä on viime päivinä käyttänyt kovaa kieltä lausunnoissaan Ukrainan kriisistä. Presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov esimerkiksi kuvaili aikaisemmin tällä viikolla Itä-Ukrainan tapahtumien kulkevan kohti ”kansanmurhaa”. Se saattaa vihjata Venäjän valmistelevan jonkinlaista ulostuloa YK:ssa.
Ukrainan armeija on taistellut useiden viikkojen ajan Venäjän-mielisiä kapinallisia vastaan Itä-Ukrainassa.