Turistien kannattaa lähteä
Keskipohjanmaa
Antti Savela

Tutkija Timo Behr pelkää levottomuuksien jatkuvan


Lähi-idän politiikkaan erikoistunut tutkija Timo Behr Ulkopoliittisesta instituutista kehottaa turisteja ja vähän aikaa Egyptissä asuneita poistumaan maasta välittömästi.


– Pelkään, että verenvuodatukselta ei voida välttyä. Levottomuudet voivat laajentua ja muuttua todella väkivaltaisiksi mellakoiksi.


– Paljon riippuu siitä, kuinka kansa suhtautuu armeijan kehotukseen pysyä kotona. Aivan varmasti osa vastustaa kehotusta, mutta jos suuret joukot jatkavat protesteja, jälki voi olla tuhoisaa, Behr kommentoi.


Tutkija toivoo, että oppositio jää odottamaan presidentti Hosni Mubarakin lupaamia uudistuksia. Se voi rauhoittaa vielä tilannetta.


Mubarak on luvannut luopua vallasta syksyllä. Behrin mukaan väliaikaisesti valtaan voi nousta joko nykyinen varapresidentti Omar Suleiman tai nobelpalkittu Mohamed ElBaradei.


– ElBaradeista ei kuitenkaan ole pitkän ajan johtajaksi. Hän ei tunne kansan oloja., Behr sanoo.


– Hän ei ole myöskään riittävän karismaattinen pitkäaikaiseksi johtajaksi, eikä kansa näytä pitävän hänestä, Behr miettii.


Väliaikainen johtaja saattaa tulla myös armeijan riveistä.


– Se voi olla joku upseereista, Behr kertoo.


Tällä tietoa islamistisen presidentin nousu valtaan näyttää mahdottomalta.


– Valtapuolue islamilainen veljeskunta ei ole edes asettanut suosikkiaan johtajaksi, Timo Behr Ulkopoliittisesta instituutista muistuttaa.


Ulkopoliittisen instituutin Lähi-Idän asiantuntija Timo Behr pitää Egyptin poliittista tilannetta erittäin vaikeana.


– Vaikka syksyn vaaleja väitettiin vilpillisiksi, islamistinen veljeskunta sai 20 prosenttia äänistä. Se osoittaa, että islamisteilla on maassa vahva kannatus, tutkijana instituutissa työskentelevä Behr toteaa.


Islamistit ovat kuitenkin ongelma Yhdysvalloille. Valtaan päästessään islamistit veisivät maata poispäin lännestä ja vahvistaisivat uskonnollisia painotuksia.


– Tämä ei kelpaa Yhdysvalloille. Se pitää parempana nykyistä poliittista suuntausta. Myös koalitio, jossa olisi useita poliittisia ryhmittymiä, kelpaisi USA:lle, Behr arvioi.


Tutkija pelkää, että levottomuudet kärjistyvät lähipäivinä. Siksi hän toivoo, että länsimaalaiset lähtisivät maasta.


Behrin mukaan suurin epäluulo 80 miljoonan asukkaan Egyptissä kohdistuu amerikkalaisiin, mutta tavallinen kadunkulkija ei osaa tehdä eroa amerikkalaisten ja muiden länsimaalaisten kanssa.


– Egyptissä asuu tosin paljon maan kulttuurin ja kielen tuntevia, ja heidän ei kannata kiirehtiä minkään ratkaisun kanssa. He kyllä itse tietävät, milloin on aika lähteä, Behr kommentoi.


Lähiajan poliittinen tilanne on sen verran monimutkainen, että Behr ei kovin vahvasti ryhdy sitä ennakoimaan. Hän kuitenkin pelkää, että jos mielenosoitukset alkavat kerätä paljon väkeä armeijan varoitteluista huolimatta, ristiriidat voivat kärjistyä verenvuodatukseksi.


– Siksi toivoisi, että kansa jäisi odottamaan luvattuja uudistuksia.


Presidentti Hosni Mubarak on aikonut luopua vallasta syksyllä. Hänen seuraajakseen on povattu varapresidentti Omar Suleimania ja kaksikymmentä vuotta ulkomailla asunutta nobelisti Mohamed ElBaradeitä.


Molemmat voivat Behrin mukaan tulla kysymykseen väliaikaisina vaihtoehtoina, mutta varsinkin ElBaradeitä ei kansa Behrin mukaan pidä hyvänä johtajana.


-Uusi presidentti voi tulla myös armeijasta. Islamisti hän tuskin on.


Islamilainen veljeskunta ei ole ainakaan vielä nimennyt omaa ehdokastaan, Lähi-Idän asiantuntija Timo Behr kertoo myös.