Tutkija: Janukovytšin lähtö voi olla lähellä
Helsingin Sanomat
Katja Boxberg

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik kommentoi Helsingin Sanomissa 1.12. Ukrainan presidentti Viktor Janukovytšin asemaa mielenosoitusten laajetessa maassa.

 

Linkki artikkeliin

 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik pitää mahdollisena, että Ukrainan presidentti joutuu perääntymään jo viikon jatkuneiden mielenosoitusten laajetessa. Raikin mukaan Viktor Janukovytšin asema on muuttumassa hyvin tukalaksi.

Mielenosoittajat ovat tänään sunnuntaina kerääntyneet maan pääkaupunkiin Kiovaan toistaiseksi suurimpaan mielenilmaukseen. Arvioiden mukaan osallistujia on ollut yli 100 000.

”Opposition vaatimuksia heikentää se, että sillä ei ole itsestään selvää johtohahmoa”, EU:n ja Ukrainan suhteisiin erikoistunut Raik sanoo.

Mielenosoitukset saivat alkunsa, kun presidentti Janukovytš perui Ukrainan ja unionin välisen kauppasopimuksen allekirjoittamisen viikko sitten. Oppositio syyttää hallintoa kansalaisten EU-unelman varastamisesta.

Presidentti on itse sanonut, että maa jatkaa lähentymistään Eurooppaan päätöksestä huolimatta. Hän on perustellut perääntymistä Moskovan painostuksella. Venäjä haluaisi, että Ukraina liittyisi suunnitteilla olevaan Euraasian unionin tulliliittoon.

Raik muistuttaa kuitenkin, että juridisesti Janukovytš on vaaleilla valittu presidentti, eikä hänen mahdollinen syrjäyttämisensä olisi helppoa.

”Toisaalta presidentin omatkin tukijat horjuvat, eikä hän ehkä ihan täysin voi luottaa omaan hallintoonsa.”

Raik uskoo, että voimakeinojen käytön uhka on olemassa Ukrainassa.