Tutkija vaaleista: Monet amerikkalaiset eivät pidä Obaman linjauksista
MTV3
Linda Pukka

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak katsoo, että republikaanien menestykseen Yhdysvaltain kongressivaaleissa on yksi konkreettinen syy – se, että maassa on suuri joukko niitä, jotka eivät pidä presidentti Obaman linjauksista.

– Obama on tehnyt tiettyjä päätöksiä, joista ei pidetä. On käytetty liikaa rahaa jota ei ole, ja tällainen toiminta haluttaisiin saada jotenkin loppumaan, Salonius-Pasternak analysoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Kongressivaalien yhteydessä on puhuttu paljon myös niin sanotusta Tea Partysta, ryhmästä, jonka edustajiin kuuluu paljon äärioikeiston edustajia. Onkin esitetty, että tällä porukalla halutaan nimenomaan käydä Obaman kimppuun. Osa amerikkalaisista kun kokee vahvasti, että nykyinen presidentti on liian vasemmistolainen.

– Olisi virhe nähdä Tea Party vain äärioikeistolaisena liikkeenä. Se on osittain heterogeeninen joukko, ja jotkut senaattorit ja edustajainhuone-edustajat sanovat jopa etteivät he halua kuulua mihinkään puolueeseen.

– He ovat vihaisia republikaaneille, jotka eivät kunnioita perusarvoja. Ei vaino välttämättä kohdistu vain Obamaa kohtaan vaan myös järjestelmää.

Enteileekö tulos presidentin vaihdosta

Republikaanien menestys kongressivaaleissa herättää kysymyksen, onko Obaman kannatus kyllin vanhvaa, että se riittäisi vielä toiselle presidenttikaudelle. Salonius-Pasternakin mielestä vaalituloksesta ei voi vetää näin suuria johtopäätöksiä.

– Seuraaviin vaaleihin on aikaa kaksi vuotta ja ainakin historian perusteella, jos talous rupeaa kasvamaan ja työttömyys laskee, se lupaa hyvää Obamalle. Toisaalta tuloksen perusteella hänen todella kannattaa miettiä, minkälaista politiikkaa hän ajaa tämän vuoden aikana ja mihin hän keskittyy. Todennäköisesti hän tarttuu talouteen ja työllisyyteen.

Katso tutkija Charly Salonius-Pasternakin haastattelu (Huomenta Suomi 3.11.2010)