Tutkija: Venäjä testaa Suomen puolustus­voimien reagointia ilmatilan loukkauksilla
Helsingin Sanomat
Tomi Peurakoski

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Venäjän tekemiä Suomen ilmatilan loukkauksia Helsingin Sanomissa 21.5. Salonius-Pasternakin mukaan loukkausten taustalla voi olla Suomen reagoinnin testaus.

Kaksi venäläistä lentokonetta loukkasi eilen tiistaina Suomen ilmatilaa kahden tunnin väliajoin.
Puolustusvoimien viestintäjohtaja Max Arhippaisen mukaan loukkauksia ei voi pitää tavanomaisina, koska tavallisesti Suomen ilmatilaa loukataan vain muutaman kerran vuodessa.
Suomen ilmatilassa lensi mahdollisesti venäläinen Iljushin-20 tiedustelukone. Puolustusvoimat ei kuitenkaan halua kommentoida, mistä lentokoneesta oli kyse.
Ylen mukaan toinen ilmatilaa loukanneista koneista olisi ollut tunnukseltaan 85856VMF, joka on Venäjän valtion Tupolev Tu-154-matkustajalentokone. Koneen lentoreitti näkyy myös Flightradar24-sivustolta.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan ilmatilan loukkausten taustalla voi olla Suomen reagoinnin testaus.
”Jos on tiedusteluun kykeneviä koneita, niitä käytetään tiedusteluun. Se on täysin normaalia. Se on jopa täysin normaalia, että pyritään selvittämään, miten joku toinen valtio reagoi, jos lennetään vähän – vahingossa tai ei – ilmatilan läpi”, Salonius-Pasternak sanoo.
”Samalla venäläiset tutkivat, milloin suomalaiset havaitsevat heidät ja kuinka kauan kestää, ennen kuin viestit menevät perille. Lisäksi tutkitaan, miten kauan kestää, ennen kuin Hornetit nousevat ilmaan.”
Kaikki saadut tiedot lisätään venäläisten laajoihin tietokantoihin.
Yksi mahdollinen syy Suomen ilmatilan loukkaamiselle voi olla myös venäläiskoneiden miehistön koulutus.
”Ehkä on ollut tarvetta kouluttaa uutta väkeä ja on katsottu, että tämä voisi olla viimeinen koe. Samalla on voitu lähettää poliittinen viesti ja katsoa miten Suomessa reagoidaan. Saadaan näin useampi kärpänen yhdellä iskulla”, Salonius-Pasternak sanoo.
”On kuitenkin vaikea sanoa, mikä on tärkein syy tällaiseen toimintaan.”
Salonius-Pasternakin mukaan Suomi on helppo kohde, sillä Suomi ei ärähdä voimakkaasti Moskovan suuntaan, kun venäläiskone käy rajojen sisäpuolella.
Jos Venäjä loukkaisi Nato-maan ilmatilaa, joutuisi Nato reagoimaan asiaan jyrkemmin sanakääntein.
”Mielenkiintoista, että kun venäläiskoneet lentävät Skotlannin pohjoispuolelta tai lähellä Alaskaa, niin silloin ei tapahdu navigointivirheitä. Yhteistä vastapuolella on Suomea suuremmat asevoimat, erilainen maantieteellinen positio ja Nato-jäsenyys”, Salonius-Pasternak sanoo.
”Loukkaukset härnäävät meitä, mutta Venäjä ei oleta, että me ammumme heidät alas. Loukkaukset eivät maksa heille mitään, päinvastoin. He voivat hyötyä siitä monella tavoin. Asia olisi aivan toinen, jos venäläiset lentäisivät Skotlannin ilmatilaan.”