Ukraina luisuu kauemmas EU:sta
Etelä-Suomen Sanomat
Sari Autio

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Kristi Raik kommentoi sanomalehti Etelä-Suomen Sanomissa 9.7. Ukrainan tilannetta.

 

Ihmisoikeudet: Julia Tymoshenkon syytteiden käsittely jatkuu tällä viikolla.

Ukrainan entisen pääministerin Julia Tymoshenkon oikeudenkäynti jatkuu tällä viikolla Kharkivin kaupungissa Ukrainassa.

Tällä kertaa oppositiojohtajaa syytetään veronkierrosta ja kavalluksesta ajalta, jolloin tämä johti valtion energiayhtiötä 1990-luvulla.

Presidentti Viktor Janukovitsh on väläytellyt mahdollisuutta myöntää Tymoshenkolle armahdus, kunhan oikeusprosessi on ohi. Siihen voi tosin mennä aikaa, sillä kesäkuussa syyttäjä ilmoitti tutkivansa Tymoshenkon osallisuutta myös murhaan.

Syytteitä pidetään Janukovitshin poliittisena kostona entiselle kiistakumppanilleen.

-·Tymoshenko tuskin pääsee vapauteen lähiaikoina. Lokakuussa Ukrainassa käydään parlamenttivaalit, eikä Janukovitsh halua vapauttaa pahinta poliittista vastustajaansa ennen sitä, sanoo tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista.

Tymoshenkon tapaus on ajanut Euroopan unionin ja Ukrainan väliset suhteet umpikujaan.

EU ja Ukraina ovat neuvotelleet assosiaatiosopimuksesta, joka velvoittaisi Ukrainan soveltamaan EU:n lainsäädäntöä ja avaisi oven taloudelliselle integraatiolle.

Tymoshenkon vangitsemisen jälkeen sopimus on laitettu jäihin, ja unioni on tehnyt selväksi ettei sitä allekirjoiteta niin kauan kuin oppositiojohtaja viruu vankilassa.

Venäläismielisenä pidetyn Janukovitshin presidenttikauden aikana Ukrainan kurssi on muutoinkin kääntynyt kohti itää.

Tästä on osoituksena kiistelty kielilaki, jonka Janukovitshin Alueiden puolue runnoi läpi parlamentissa viime viikolla. Laki vaatii vielä presidentin allekirjoituksen, mutta voimaan tullessaan se virallistaisi venäjän kielen aseman Ukrainassa.

Venäjää äidinkielenään puhuvan Janukovitshin kannattajakunnan ydin on Ukrainan itä- ja eteläosien venäläisalueilla.

-·Kielilailla Janukovitsh yrittää pedata puolueensa asemaa ennen lokakuun parlamenttivaaleja. Pelkona on, että Alueiden puolue menettää paikkoja.

Tällä hetkellä Tymoshenko istuu seitsemän vuoden vankeusrangaistusta vallan väärinkäytöstä.

Tuomioistuimen mukaan oppositiojohtaja aiheutti Ukrainalle satojen miljoonien tappiot venäläisen energiayhtiön kanssa vuonna 2009 sopimallaan kaasusopimuksella.

Ukrainassa korruptio on levinnyt laajalle. Raikin mukaan on hyvin mahdollista, että Tymoshenko on syyllistynyt ainakin joihinkin tekoihin, joista häntä syytetään.

-·Ongelma onkin tapa, miten syytteitä nostetaan vain oppositiovaikuttajia vastaan, vaikka väärinkäytöksiä löytyisi varmasti myös nykyjohdon piiristä. Lisäksi Tymoshenkon oikeudenkäynti ei ole ollut oikeudenmukainen.

Tymoshenko oli Janukovitshin pahin vastustaja vuoden 2010 presidentinvaaleissa. Karismaattinen Tymoshenko tunnetaan taitavana poliittisena esiintyjänä, joka ei pelkää hyökätä taloudellista eliittiä vastaan. Siksi myös Janukovitsh pitää häntä vaarallisena.

-·Länsi odotti Tymoshenkon pääsevän vapauteen, kunhan presidentti oli osoittanut voivansa heikentää oppositiota, mutta toisin kävi. Oman aseman turvaaminen sisäpolitiikassa näyttää olevan Janukovitshille tärkeämpää, kuin hyvät suhteet Euroopan unioniin.

Oman aseman turvaaminen sisäpolitiikassa on Janukovitshille tärkeämpää, kuin hyvät suhteet Euroopan unioniin.