Ukrainan kriisiä yritettiin setviä Pariisissa
Helsingin Sanomat
Maria Pettersson & Aishi Zidan

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa 31.3.Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministereiden tapaamista Pariisissa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja hänen yhdysvaltalainen kollegansa John Kerry neuvottelivat sunnuntaina Pariisissa Ukrainan kriisin ratkaisemisesta.
Tapaamista edelsi Lavrovin venäläiselle Voskresnoje vremja -televisio-ohjelmalle antama haastattelu, jossa hän suomi länsimaita kovin sanoin. Lavrovin mukaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman uhkailut vastatoimista ovat loukkaavia ja jotkut länsimaiset poliitikot kylmän sodan aikaan juuttuneita. Länsimaiden toiminta on kaksinaamaista ja osa Ukrainan ja lännen Venäjään kohdistamista toimista pikkumaisia, hän sanoi.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkadi Mošesin mukaan länsimailla on paineita etsiä ratkaisu, jolla Venäjä-suhteita saataisiin korjattua.
”On käynyt selväksi, että Krim on menetetty Venäjälle. Länsi yrittää löytää tietä ulos tilanteesta ja samalla pelastaa kasvonsa”, Mošes sanoo.
Mošes uskoo, että Venäjällä on varaa sanella kovemmat ehdot lännelle ja Ukrainalle. Venäjä on vaatinut muun muassa, että Ukrainasta tehtäisiin liittovaltio. Se takaisi Itä- ja Etelä-Ukrainan venäjänkieliselle enemmistölle laajemman autonomian.
”Se kasvattaisi Venäjän vaikutusvaltaa idässä”, Mošes sanoo.
Ukrainan on myös luvattava, ettei se aio hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä.
Toisaalta epävakaa tilanne vahingoittaa Venäjän taloutta, arvioi uutistoimisto Reuters. Luottoluokittaja Moody’s ilmoitti perjantaina arvioivansa uudelleen Venäjän luottoluokitusta.
Länsi on ollut haluton laajentamaan pakotteita Venäjää vastaan. Länsimaat ovat valmiita tukemaan Ukrainaa lähinnä taloudellisesti.
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF lupasi torstaina tukea Ukrainaa ainakin 10,8-13,1 miljardilla eurolla. Lainan edellytys on, että Ukraina uudistaa talouttaan kovalla kädellä. IMF:n lainalupaukset ovat osa laajempaa kahden vuoden tukipakettia.
Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš syrjäytettiin helmikuussa sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet Kiovassa olivat vaatineet kymmeniä kuolonuhreja. Tämän jälkeen Venäjä käytännössä miehitti Krimin niemimaan. Kansanäänestyksen jälkeen Krim liittyi Venäjään 21. maaliskuuta.