UPI:n Aaltola: Bostonin isku voidaan kopioida Sotšin olympialaisiin
Helsingin Sanomat
Laura Halminen

Ulkopoliittiisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Helsingin Sanomissa 20.4. Bostonin pommi-iskua. Tutkijan mukaan iskun voi mieltää harjoituksena siitä, miten urheilukisoihin isketään.

 

 

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin

 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mielestä Bostonin iskun voi nähdä harjoituksena siitä, miten urheilukisoihin isketään. ”Kopiointi on mahdollista. Putinin lempilapsi, Sotšin olympialaiset, ovat ensi vuonna.”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mielestä Bostonin pommi-isku voi nähdä harjoituksena siitä, miten urheilukisoihin isketään.

”Voisi ajatella, että tšetšeenien mielestä Venäjälle kohdistuneiden terrori-iskujen huomioarvo ei ole enää riittävän suuri.”

Aaltola muistuttaa, että Tšetšenian itsenäisyystaistelijat ovat ”todella radikaalia väkeä”.

”Bostonin iskun kopiointi on mahdollista. Presidentti Vladimir Putinin lempilapsi, Sotšin olympialaiset, ovat ensi vuonna”, hän toteaa.

Toistaiseksi ei ole tietoa, onko epäillyillä Tsarnajevin veljeksillä yhteyksiä radikaaliin tšetšeeniväestöön. Tšetšenian itsenäisyyteen tähtäävät mielipidejohtajat ovat tähän asti kiistäneet yhteydet Tsarnajevin veljeksiin ja tuominneet Bostonin iskut.

Al-Qaidaan liitetyt verkkokirjoittajat ovat amerikkalaisen Flashpoint Intel –yrityksen mukaan ylistäneet iskuja verraten niitä muun muassa Yhdysvaltojen toimintaan Afganistanissa.

Yhdysvaltojen politiikkaan ja suurvaltasuhteisiin perehtynyt Aaltola sanoo, että Putinilla on nyt hyvä tilaisuus osoittaa olevansa Yhdysvaltojen ystävä.

”Tšetšeniaan liittyvien yhteyksien tutkimisessa USA tarvitsee Venäjän tiedustelun apua, ja varmaan sitä saakin.”

Yhdysvallat on jo pyytänyt kansainvälisen poliisiorganisaatio Interpolin apua tutkinnassa, ja Putin esittänyt surunvalittelunsa iskun johdosta. Myös terrorisminvastaisen yhteistyön syventämisestä on keskusteltu.

Aaltola muistuttaa, että todellisten vastausten vielä puuttuessa mielikuvilla on tärkeä rooli. Mielikuvien luomisessa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman reaktioilla on suuri merkitys.

”Nähdäänkö Bostonin isku ja sen tekijät rikollisena toimintana vai sotilaallista huomiota vaativana asiana? Obamalta on odotettu kovaa linjaa”, Aaltola sanoo.

Obaman ottama kanta on toistaiseksi ollut maltillinen, mutta hän on pitänyt terrorismin esillä. Obama lupasi puheessaan, että Tsarnajevin veljesten mahdolliset terroristiyhteydet tutkitaan.

”Pitää muistaa, että veljekset ovat asuneet Yhdysvalloissa pitkään. Mahdollinen radikalisoituminen ei ole tapahtunut Tšetšeniassa, vaan Yhdysvalloissa. Sikäli kyseessä ei ole ainoastaan Tšetšenian, vaan Yhdysvaltojen sisäinen ongelma”, Aaltola pohtii.

Tsarnajevin veljeksistä vanhempi on todennut, ettei ymmärrä amerikkalaisia. Nuorempi on kirjoittanut verkossa Tšetšenian itsenäisyyden puolesta.

”Vielä huolestuttavampaa kuin internetin kautta tapahtunut radikalisoituminen olisi se, että Yhdysvaltojen tšetšeeniväestöstä ilmenisi radikaaleja aineksia, joihin veljeksillä olisi ollut fyysinen kontakti.”