USA päättää homojen avioliitosta
Helsingin Sanomat
Matti Mielonen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Helsingin Sanomissa 27.3. Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden samaa sukupuolta juuri meneillään olevien avio-oikeuksien käsittelyä.

 

Linkki Helsingin Sanomien artikkeliin

 

 

Yhdysvaltain korkein oikeus ottaa kantaa samaa sukupuolta olevien avioliittoihin
Korkein oikeus pohtii, oliko Kalifornian osavaltiolla oikeus määrätä avioliitto vain miehen ja naisen väliseksi. Draama alkoi heti, kun Yhdysvaltain korkein oikeus alkoi tiistaina käsitellä samaa sukupuolta olevien avioliiton laillisuutta.

Oikeuden puheenjohtaja John Roberts epäili, onko homoavioliittojen kalifornialaisilla vastustajilla oikeutta ajaa asiaansa liittovaltion korkeimmassa oikeudessa.

Tuomari Anthony Kennedy varoitti korkeimman oikeuden etenevän ”kartoittamattomilla vesillä” samaa sukupuolta olevien avioliittokysymyksissä. Asia jakaa Yhdysvaltain osavaltioita voimakkaasti.

Korkein oikeus käsittelee tällä viikolla kahta samaa sukupuolta olevien avio-oikeuksiin liittyvää lainlisäystä.

Tiistaina alkaneessa oikeuskäsittelyssä korkeimman oikeuden on määrä päättää, oliko Kalifornian osavaltiolla oikeus kieltää avioliitot samaa sukupuolta olevien välillä. Osavaltion lainlisäys määrittelee avioliiton miehen ja naisen väliseksi.

Kantajien mielestä kielto on perustuslain vastainen. Kantajina on kaksi pariskuntaa, Paul Katami ja Jeff Zarrillo sekä Kris Perry ja Sandy Tier.

Suullista käsittelyä Washingtoniin on tullut kuulemaan tasa-arvoisten avioliittojen puolustajia ja vastustajia niin, että oikeuteen jonotettiin. Päätöksiä odotetaan vasta kesäkuussa.

Kalifornian homoavioliiton kielto on kulkenut pitkän mutkan oikeusistuimissa jo ennen Washingtoniin saapumista.

Osavaltion korkein oikeus kaatoi kesällä 2008 lain, joka kielsi samaa sukupuolta olevien liitot.

Päätöksen jälkeen Kaliforniassa ehdittiin solmia Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan 18000 homoavioliittoa. Jo saman vuoden syksyllä kalifornialaiset hyväksyivät kuitenkin kansanäänestyksessä lain, joka kielsi samaa sukupuolta olevien avioliitot jälleen.

Seuraavaksi liittovaltion tuomioistuin päätti vuonna 2010, että Kalifornia ei ole perustellut, miksi se puuttuu ihmisten oikeuteen mennä naimisiin. Tämän päätöksen homoavioliittojen vastustajat veivät vuorostaan vetoomusoikeuteen, mutta senkin mielestä homoavioliiton kielto on perustuslain vastainen.

Nyt homoavioliittojen vastustajien järjestö haluaa korkeimman oikeuden vahvistavan, että avioliiton olemuksesta päättäminen kuuluu osavaltioille eikä liittovaltiolle.

Tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan ensituntuma oli, että korkein oikeus ei halua tehdä koko maata kattavaa päätöstä.

”Yleinen mielipide on muuttunut, sillä lähes 60 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja”, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi tiistaina.

Tuoreessa Washington Postin ja ABC:n kyselyssä tasa-arvoista avioliittoa vastusti vähemmistö eli 36 prosenttia vastaajista.

Konservatiivinen ilmapiiri on Yhdysvalloissa Aaltolan mielestä kääntymässä vapaamielisemmäksi, mihin vaikutti presidentti Barack Obaman vaalivoitto.

Maanantaina Obama tuki samaa sukupuolta olevien avioliittoa Twitterissä: ”Jokaisen yhdysvaltalaisen tulisi saada mennä naimisiin sen ihmisen kanssa, jota rakastaa”.

Obama ilmoitti kannattavansa homojen avioliitto-oikeutta ensimmäisen kautensa lopulla viime vuonna.

Mutta korkeimmassa oikeudessa konservatiivinen suuntaus voi jatkua. Yhdeksästä tuomarista viisi on konservatiiveja.

”Konservatiivituomarit voivat päättää, että samaa sukupuolta olevien avioliitosta päättävät osavaltiot. Konservatiivisimmat voivat jopa esittää, että samaa sukupuolta olevien avioliitto on perustuslain vastainen”, Aaltola pohtii.

Homoavioliitoilla on yhä vahva vastustus ensinnäkin kongressin republikaanien joukossa. Homoavioliitot on myös kielletty kolmenkymmenen osavaltion perustuslaissa lainlisäyksellä.

Jos korkein oikeus siirtää vastuun osavaltioille, jatkuu Aaltolan mukaan ”kimurantti” tilanne, jossa yhdessä osavaltiossa hyväksytty avioliitto ei pädekään toisessa.

Korkein oikeus alkaa puida tänään myös toista kiisteltyä lainlisäystä.

Vuonna 1996 voimaan tulleen liittovaltion lainlisäyksen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Se käytännössä kieltää naimisissa olevilta homo- ja lesbopareilta samat oikeudet ja edut kuin heteroaviopareilta.

Kantajana on newyorkilainen leski Edie Windsor, 83, jonka piti maksaa lähes 300000 euron suuruinen perintövero, kun hän jäi leskeksi vuonna 2007. Heteroavioliitossa lesken ei tarvitse maksaa samaa veroa.

Windsorin elämänkumppani yli 40 vuotta oli Thea Spyer, jonka kanssa Windsor meni uutistoimisto AFP:n mukaan naimisiin vuonna 2007 Kanadassa.

Vuoden 1996 lainlisäyksen allekirjoittanut entinen presidentti Bill Clinton toivoi äskettäin, että korkein oikeus peruisi lisäyksen.

”Se ei ole linjassa tämän maan periaatteiden kanssa, jotka kunnioittavat vapautta, oikeutta ja tasa-arvoa”, Clinton kirjoitti Washington Post -lehdessä.

Jännitettä oikeussaliin tuo se, että korkeimman oikeuden konservatiivisen puheenjohtajan John Robertsin lesboserkun kerrottiin olevan tiistaina paikalla. Roberts yllättävästi pelasti Obaman terveydenhuoltouudistuksen äänellään.

Yksi seuratuimmista tuomareista on presidentti Ronald Reaganin aikoinaan nimittämä konservatiivi Anthony Kennedy, joka on aikaisemmin äänestänyt sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta.