Uusi etupiirikartta?
Ilta-Sanomat
Elisa Rimaila

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kommentoi Ilta-Sanomien haastattelussa 7.6. venäläiskenraali Nikolai Makarovin Helsingissä esittelemää karttaa eurooppalaisen ohjuspuolustusjärjestelmän vastuualueista. 


Venäläiskenraali Nikolai Makarovin tiistaina Helsingissä esittelemä kartta eurooppalaisen ohjuspuolustusjärjestelmän vastuualueista palautti suomalaisiin ikäviä muistumia toisen maailmansodan ajoilta. Molotovin-Ribbentropin etupiirisopimus jakoi Euroopan tuolloin kahtia siten, että Suomi ja Baltian maat kuuluivat Neuvostoliiton etupiirin. Aivan samoin on Makarovin kartassa Suomi ja Baltian maat merkitty Venäjän ”vastuualueeseen” kuuluviksi, vieläpä punaisella. – Suomi, Baltia, puolet Ruotsista ja osia Pohjois-Norjasta oli merkitty punaisella erityisalueeksi kartassa, kertoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.


Hän näki kartan Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa, jossa Makarov puhui asiasta. Kartassa muut EU-alueet oli merkitty Naton vastuualueeseen. – Venäjä kokee punaisella merkityt alueet erityisalueeksi. Jos siellä on Naton ohjuspuolustusjärjestelmän osia, Venäjä kokee sen uhkaksi, Salonius-Pasternak selventää.


Vaikka vastuualueet ja maailmansodan aikaiset etupiirirajat kulkevat kartassa hämmentävän samoja uria, Salonius-Pasternak ei kutsuisi uutta ohjuspuolustuskarttaa Molotov-Ribbentrop-kartaksi. – Se ei ole etupiirikartta, vaan ohjuspuolustuksen vastuualuekartta.


Venäjä on viritellyt yhteistä eurooppalaista ohjuspuolustusjärjestelmää, mutta länsimaat eivät ole lämmenneet idealle. ”Venäjä kokee punaisella merkityt alueet erityisalueeksi. Jos siellä on Naton ohjuspuolustus- järjestelmän osia, Venäjä kokee sen uhkaksi.” Tutkija Charly Salonius-Pasternak