Uusi öljylöytö saattaa mullistaa Venäjän markkinat
Kauppalehti
Anu-Elina Lehti

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes kommentoi Kauppalehdessä 1.8. Bazhenovin alueen öljyesiintymän vaikutuksia Venäjällä.

 

Bazhenovin alueen öljyesiintymä voi hidastaa Venäjän demokratiakehitystä.

Länsi-Siperian Bazhenovin alueelta on löytynyt jättimäinen esiintymä liuskekiviöljyä. Bazhenovin alue on 80 kertaa isompi kuin USA:n Pohjois-Dakotassa ja Montanassa sijaitseva Bakkenin öljyesiintymä. Bakkenista pumpataan 500 000 barrelia öljyä joka päivä. Alueen öljyvarantojen arvellaan olevan noin 24 miljardia barrelia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä yhdysvaltalainen Forbes-lehti.

Länsi-Siperiassa sijaitseva Bazhenovin alue on 2,3 miljoonaan neliökilometrin kokoinen, eli pinta-alaltaan lähes kuusi kertaa Suomen

kokoinen. Venäläinen öljy-yhtiö Rosneft on arvioinut, että yhtiön valtaukselta voidaan pumpata 18 miljardia barrelia öljyä. Forbes-lehti arvioi, että jos Bakkenia 80 kertaa isompi Bazhenovin alue tuottaa öljyä yhtä tehokkaasti kuin amerikkalaiskenttä koko alueelta saadaan 1,92 miljardia barrelia. Se tarkoittaa, että maailman öljynkysyntä on tyydytetty seuraavaksi 64 vuodeksi.

Neste Oilin energia-asiantuntijan Lauri Kärnän mukaan alueen luonnonvarat ovat olleet geologien tiedossa jo vuosikymmeniä, mutta teknologisen kehityksen hitaus on viivyttänyt Länsi-Siperian öljyvarantojen käyttöönottoa.

”Alueen liuskekiviesiintymissä öljyä on pienissä taskuissa, joten poraaminen on erittäin hankalaa. Kymmenen vuoden aikana tekniikka on kuitenkin kehittynyt paljon.”

Kärnän mukaan Yhdysvalloissa teknologinen osaaminen liuskekiviporaamisessa on maailman huippua ja se on synnyttänyt maahan jo liuskekiviporaamisbuumin. Venäjällä vastaavaa osaamista ei ole, ja nyt maa hakee yhteistyökumppaneiden avulla teknologista osaamista.

Kremlin otteessa oleva venäläinen öljy-yhtiö Rosneft sopi kesäkuussa amerikkalaisen öljy-yhtiö ExxonMobilin kanssa strategisesta ja teknisestä yhteistyöstä Länsi-Siperian öljykentillä. Exxonmobile rahoittaa alueen geologiset tutkimukset ja tutkimusporaukset. Kehitysvaiheen muista kustannuksista 66,7 prosenttia maksaa Rosneft ja 33,3 prosenttia Exxonmobile.

Poraaminen aloitetaan Bazhenovissa vuonna 2013.

Forbesin mukaan myös Statoil tekee yhteistyötä Rosneftin kanssa.

Jos Venäjä saa teknologisen osaamisensa kohdalleen, Bazhenov saattaa tuottaa vuoteen 2020 mennessä päivittäin miljoona barrellia öljyä.

Lauri Kärnä korostaa, että kaikki luvut ovat vielä arvioita.

”Jos Venäjä todella saa Länsi-Siperiassa olevan öljyn käyttöönsä viidessä vuodessa öljystä tulee markkinoille ylitarjontaa.”

Bazhenovin öljyn löytyminen maan alta on venäläisille onnenpotku, sillä alueella on jo ennestään öljy- ja kaasuntuotantoa. Infrastuktuuria ei siis tarvitse rakentaa tyhjästä.

Jos Venäjä saa Bazhenovin alueen öljyn käyttöönsä se mullistaa maan talouden lisäksi myös maailman ulkopolitiikan.

Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi, ettei öljylöytö muuta Venäjän nykyisen politiikan kurssia. Venäjä on yksi suurimpia öljyntuottajamaita, ja sen vienti perustuu lähes täysin öljyn ja maakaasun viennille. Uusi öljylöydös pönkittää Putinin ja Kremlin valtaa entisestään.

”Öljyn löytäminen on iso uutinen yritykselle, muttei ehkä Venäjälle. Maan tulisi viedä tulevaisuudessa ulkomaille muutakin kuin raaka-aineita.”