Ryssland skärper taget om medierna
Hufvudstadsbladet
Marcus Lindqvist

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes kommentoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa 10.12. Venäjän päätöstä perustaa uusi valtiollinen tietotoimisto.

 

 

Rysslands beslut att grunda en ny statlig nyhetsbyrå är ytterligare ett steg mot allt mer inskränkt pressfrihet. – Kreml vill att nyhetsbyråerna är verktyg för propaganda, säger Rysslandsexperten Arkadij Moshes till Hbl.

Fullständigt oväntat meddelade president Vladimir Putin att den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti – känd för sin objektiva och balanserade nyhetsbevakning – läggs ner och ersätts av en ny nyhetsbyrå vid namn Rossiya Segodnya (Ryssland i dag). Ny chef för Ryssland i dag är pratshowvärden Dmitrij Kiseljov, känd för sina homofobiska och västfientliga uttalanden.

– Kreml sänder en stark signal om att nyhetsbyråerna ska fungera mer som verktyg för propaganda och förmedla Rysslands officiella synpunkt, säger Arkady Moshes vid Utrikespolitiska institutet till Hbl.

Enligt det presidentiella dekretet är Rossiya Segodnyas huvudsakliga syfte att ”förse omvärlden med information om Rysslands politik samt livet och samhället i Ryssland”. Ommöbleringen motiveras med ekonomiska skäl.

– Ryssland har sin egna självständiga politik och försvarar starkt sina nationella intressen. Det är svårt att förklara det här för omvärlden, men vi kan och måste göra det, säger presidentens stabschef Sergej ­ Ivanov enligt Ria Novosti.

Ria Novosti rapporterar om nyheten på sin nätsida i följande ordalag: ”utspelet är det senaste i en serie av förändringar i Rysslands me­dielandskap, som verkar syfta till en skärpt kontroll över en redan strikt reglerad mediesektor”. Förutom Ria Novosti kommer radiokanalen Rossija Sevodnja (Rysslands röst) att inkorporeras med den nya nyhets­byrån.

– Ria Novosti har varit en väldigt professionell nyhetsbyrå, som eftersträvat en heltäckande nyhetsbevakning med olika åsikter och analys, säger Moshes.

”Kreml vill kontrollera”

Bland personalen vid den 1941 grundade Ria Novosti väckte beskedet närmast munterhet och misstro. De anställda har fortfarande ingen aning om vad som händer dem.

– Nyhetsbyrån har bit för bit byggt ett rykte av professionalitet och pålitlighet. Men det är inte i mode i det nuvarande klimatet. Modet är att hylla regeringen, säger en anställd vid Ria Novosti till Daily Telegraph.

Kiseljov kommer närmast från statsstyrda Pervyj Kanal (den förs­ta kanalen), som närmast är ett språkrör för Kremls politik. Kreml har länge hållit ett starkt grepp om etermedierna i Ryssland. Den ­engelskspråkiga tv-kanalen Russia Today reflekterar också Moskvas ­officiella linje.

– Kreml vill nu också kontrollera det som folk läser, för internet gör att människor får lika mycket information från det de läser som vad de ser på tv, säger Moshes.

Den nya chefen för Rossiya Segodnya väckte en del uppmärksamhet tidigare, då han bland annat sade att homosexuella inte borde få donera organ, utan att deras hjärtan borde brännas i stället. Nyligen anklagade Kiseljov USA för att ha ställt till med kaos i Ukraina.

– Han är en av de mest radikala, kritiska rösterna mot väst och Ukraina i Ryssland just nu, säger Moshes.

Under det senaste året har tryckfriheten i Ryssland lidit flera tunga bakslag. Den liberala tidningen Kommersant och den liberala nyhetssajten Gazeta.ru har bytt chefredaktörer och justerat sin redaktionella linje.

– Det är ledsamt, säger Moshes.

Det är ytterst osannolikt att den nya nyhetsbyrån någonsin kan åtnjuta det internationella anseende som Ria Novosti byggt upp under åren.

Omvärlden kommer att uttrycka sin oro över de medborgerliga rättigheterna och yttrandefriheten i Ryssland. Men det är som den brittiska forskaren James Sherr sade nyligen: ”Kremls nuvarande innehavare bryr sig inte om vad vi anser om dem”.

– Ryssland anser inte att du behöver gilla vad de säger. Du behöver bara veta vad de säger, säger Arkadij Moshes.

– De som vill göra affärer med Ryssland gör det i vilket fall som helst.