Virkakauden pidentäminen ei pohjustane Putinin paluuta

Aamulehti
Hiski Haukkala ja Vadim Kononenko – haastattelu


Venäjä: Tutkijat uskovat uudistuksen tähtäävän järjestelmän vakauttamiseen



Venäjän politiikkaa seuraavat tutkijat pitävät liian yksinkertaisena tulkintaa, jonka mukaan Venäjän presidentin vaalikauden pidennys olisi räätälöity Vladimir Putinin virkaan paluuta varten


Professori Markku Kivinen Aleksanteri-instituutista sekä tutkijat Vadim Kononenko ja Hiski Haukkala Ulkopoliittisesta instituutista korostavat kaikki, että päätöksen lopullisia tavoitteita on vaikea arvioida.


Ainakin Kreml haluaa saada poliittiseen järjestelmään lisää vakautta.


Sitä saadaan, kun presidentin vaalikausi on kuusivuotinen ja viideksi vuodeksi valittavan duuman vaalit osuvat eri vuosille kuin presidentinvaalit.


Markku Kiviselle arvelut Putinin pikaisesta paluusta presidentiksi ovat kaukaa haettuja.


– Presidentinvaalit on juuri pidetty, Dmitri Medvedevin virkakautta on vielä kolme vuotta jäljellä, ja Putin ei pyrkinyt kolmannelle kaudelle. Tuntuu aika epätodennäköiseltä, että hänellä nyt olisi kiire takaisin.


Venäjällä on Kivisen mukaan juuri nyt suuria haasteita, kuten talouden erikoistuminen, ulkopolitiikan uusi suunta, sisäisen poliittisen järjestelmän muotoutuminen ja hyvinvointivaltion rakenteiden luominen. Medvedev on presidenttikaudellaan edistänyt erityisesti hyvinvointivaltion kehitystä.


Vastuu taloudesta


Vadim Kononenko pitää Putinin torstaista puoluekokouspuhetta merkkinä siitä, että Putin otti pääministerinä johtoroolin talouskriisin hoidossa.


– Epäsuorasti se osoittaa, että Kremlissä on menossa jonkinlainen poliittinen peli. Sen enempää Medvedeviltä kuin Putiniltakaan ei ole tullut suoraa vihjettä siitä, että Putin nyt haluaisi palata presidentinvirkaan.


– Putin näytti, että hän aikoo kantaa vastuun talouden tervehdyttämisestä. Nyt hänen täytyy ensin osoittaa menestyksensä pääministerinä. Jos hän nyt pyrkisi palaamaan presidentinvirkaan, hän joutuisi myöntämään epäonnistumisensa talouskriisin käsittelyssä, Kononenko huomauttaa.


Duuman jäsenillä tuskin on Kononenkon mukaan kovin tarkkaa tietoa siitä, mitä virkakausien pidentämisen taustalla on. Hanke oli hyvin valmisteltu, ja se hyväksyttiin nopeasti, koska Kreml niin tahtoi.


Hiski Haukkala pitää arvailuja Medvedevin virkakauden mahdollisesta keskeyttämisestä ja Putinin paluusta hyödyttöminä.


Ulkoapäin niiden todenperäisyyttä on mahdoton tietää.


Hänen mukaansa syynä lakiuudistukseen voi olla sekin, että järjestelmää vain halutaan vakauttaa.


– Koetaan ehkä, että vallanvaihto on niin riskialtista, että siihen pitäisi ryhtyä entistä harvemmin.


– Venäjän poliittinen järjestelmä rakoili ja sisäiset ristiriidat kärjistyivät Putinin valtakauden lopulla niin pahasti, että ne pakottivat Putinin jäämään valtaan pääministerinä, Haukkala muistuttaa.