Virkavalta lopetti taas nopeasti Pietarin nuorten mielenosoitukset
Aamulehti
Pekka Kymäläinen

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi kommentoi Venäjän duumavaaleja.

 

Vaalivilppi: Nuoriso kokoontui Nevski Prospektille sosiaalisen median viestien houkuttamana

Loskainen ja sateinen Pietari odotti Suomen itsenäisyyspäivänä laajoja levottomuuksia, joissa protestoitiin viime sunnuntain duuman vaalien väärinkäytöksiä.

Mellakat kuihtuivat kuitenkin varsin nopeasti, koska turvallisuuskoneisto oli varautunut tehokkaasti opposition mielen-ilmaisuihin.

Sosiaalisen median kautta levisi tiistaina pitkin Pietaria ja lähiympäristöä viesti kokoontumisesta tunnetun tavaratalon ja metroaseman Gostinyi Dvorin kohdalle. Se sijaitsee puolivälissä Pietarin pääkatua Nevski Prospektia.

Kuudelta illalla paikalla olikin mielenosoittajia enemmän kuin maanantaina.

Karkean arvion mukaan duuman vaalien väärinkäytöksiä vastaan oli osoittamassa mieltä liki tuhat ihmistä, jotka pääosin olivat 20-40-vuotiaita.

Mellakkapoliisi saartoi nopeasti mielenosoittajat ja pidätykset alkoivat.

Paikalla oli pidätystä varten kymmenittäin busseja ja kuorma-autoja, joiden ikkunat olivat kalteroituja.

Sisäministeriön Omonin joukkoja koirineen oli paikalla runsaasti. Läheisen metroaseman ovea vartioivat kymmenet mellakkapoliisit. Ne estivät mielenosoittajien saapumisen paikalle.

Ei kovaa väkivaltaa

Tiistainen mielenosoitus alkoi näkyvästi. Useita kymmeniä nuoria pidätettiin ja vietiin valmiiksi paikoille ajettuihin pidätysbusseihin.

Kovaa väkivaltaa ei tällä kertaa käytetty, eikä esimerkiksi kyynelkaasua leijunut ilmassa. Mellakkapoliisit käyttivät maanantai-illasta tuttua taktiikkaa ja saartoivat väkijoukon ahtaaseen tilaan.

Nuoret vaativat duuman vaalien uusimista ja väärinkäytösten selvittämistä.

Mukana oli myös kommunistisen puolueen edustajia, jotka suoraan syyttivät pääministeri Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen manipuloineen vaalituloksen.

– Tämä ei ole mitään todellista demokratiaa, kertoi paikalla ollut Oleg, joka ei halunnut kertoa sukunimeään.

Hän oli tiistaina päivällä kuunnellut erityisen huolestuneena tilannetta Moskovassa, jossa netti- ja radiouutisten mukaan myös armeijan kalustoa oli ajettu pääkaupungin keskustaan.

Pietarissa pidätettiin noin sata mielenosoittajaa.

Kaupungin katuja suljettiin laajalti juuri ennen mielenilmauksien alkamista. Myös poliiseja oli liikkeellä normaalia enemmän eri puolilla Pietaria.

Poliitiikko kiinni

Sisäministeriön joukot partioivat tiistaina Moskovan keskustassa. Poliisit pidättivät oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin ja ainakin 250 aktivistia. Aiemmin poliisi oli jo ennättänyt ottaa kiinni muun muassa tunnetun bloggaajan Aleksei Navalnin.

Kaduille kerääntyi noin 500 opposition kannattajaa, mutta he saivat vastaansa mellakkapoliisien lisäksi Kremlin tukeman Nashi-järjestön. Niin sanottuja Putin-nuoria oli sadoittain enemmän kuin oppositioaktivisteja.

Nashin jäsenet huusivat voittoa presidentti Dmitri Medvedeville.

– Tulevaisuus on meidän! nuoret messusivat ja paukuttivat rumpuja.

Tutkija: Taktinen virhe

Sisäministeriön joukkojen tehtävänä on osoittaa, että tilanne on ja pysyy Kremlin hallinnassa.

Levottomuuksiin on varauduttu Venäjällä pitkään muun muassa arabimaiden kansannousujen takia.

– Vaalien jälkeinen sanoma on johdonmukainen eli että tältä pohjalta voidaan jatkaa. Vladimir Putin on toisaalta luvannut myös muutoksia, kun hänet on valittu jälleen presidentiksi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Katri Pynnöniemi.

Hän arvelee, että pääministeri Putin ja presidentti Medvedev tekivät taktisen virheen, kun he ilmoittivat syyskuussa vaihtavansa paikkoja. Vaikutelma siitä, että vallanpitäjien mielestä vaaleilla ei ole väliä, vahvistui.

Suuttumusta kansan keskuudessa ovat nostattaneet myös arkielämän epäkohdat.