Yhdysvallat osallistui Hiroshiman muistotilaisuuteen ensi kertaa
Helsingin Sanomat
Eveliina Saarinen

Suurlähettilään pikainen pyrähdys herätti japanilaisissa ristiriitaisia tunteita.

Hiroshima hiljeni perjantaiaamuna kello 8.15 kunnioittamaan atomipommin uhrien muistoa.

Minuutilleen 65 vuotta aiemmin Yhdysvaltain ilmavoimien B-29 pudotti Little Boyksi eli Pikkupojaksi nimetyn pommin japanilaiskaupungin yllä. Yli 140 000 kuoli.

Muistotilaisuuteen osallistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain edustaja, suurlähettiläs John Roos.

Hän ei puhunut tilaisuudessa, mutta jälkikäteen julkaistussa lausunnossa Roos muistutti samasta asiasta, jota presidentti Barack Obama on ajanut. “Tulevien sukupolvien vuoksi meidän täytyy jatkaa yhdessä työtä, jotta ydinaseettomasta maailmasta tulee totta.”

Vuotuiseen muistotilaisuuteen osallistui 55 000 ihmistä. Tänä vuonna paikalla olivat ensimmäistä kertaa myös Britannian ja Ranskan edustajat sekä YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Japanilaiset suhtautuivat Roosin läsnäoloon ristiriitaisesti. Osa Hiroshiman hävityksen kokeneista piti sitä merkityksellisenä, toiset olisivat toivoneet anteeksipyyntöä.

“Hän ei jättänyt edes kukkaseppelettä. Miksi hän oikein tuli Hiroshimaan?” kysyi atomipommista selvinneiden järjestöä johtava Kazushi Kaneko, 84, uutistoimisto Kyodon haastattelussa.

Japanissa on arvuuteltu, aikooko Obama vierailla Hiroshimassa.

Viime syksynä hän sanoi Japanin yleisradion NHK:n haastattelussa toivovansa sitä. Obama olisi ensimmäinen istuva Yhdysvaltain presidentti, joka vierailisi kaupungissa.

Joidenkin mielestä Yhdysvaltain osallistuminen muistotilaisuuteen ennakoi vierailua, mutta Valkoinen talo kiisti arvelut.

Obama on ollut hyvin suosittu Japanissa, mutta perjantaina paikalla oli myös häneen kriittisesti suhtautuvia.

“En ole varma, toivottaisinko presidentti Obaman tervetulleeksi tänne”, sanoi opiskelija Katsuki Fujii, 20, uutistoimisto AP:lle.

“En usko, että meillä on sama käsitys rauhasta. Hän tuntuu ajattelevan, että jotkin sodat ovat hyviä ja toiset pahoja – minusta ne kaikki ovat pahoja.”

Yhdysvallat on Japanin lähin liittolainen, mutta suhdetta on rasittanut kiista Yhdysvaltain sotilastukikohdasta Okinawalla. Japanilaiset ovat suhtautuneet tukikohtaan kriittisesti ja sen siirtoa on toivottu.

Osin muistotilaisuuteen osallistumisessa saattoi olla kyse myös julkisuuskuvan kohentamisesta.

“Tämä hetki on Yhdysvalloille aika herkkä Japanissa. Kipupisteitä on tuotu aivan eri tavalla esiin, kun Japanissa on uusi hallinto, joka on osoittanut olevansa valmiimpi kyseenalaistamaan puolustusliittoa”, sanoo Japania seuraava tutkimusassistentti Kristian Kurki Ulkopoliittisesta instituutista.