Yhdysvaltain kiinnostus Afganistaniin voi lopahtaa
Aamulehti
Aila Koskenniemi

Aamulehti 03.05.2011 , Kotimaa, UUTISSIVUT, sivu 7


Yhdysvaltain kiinnostus Afganistaniin voi lopahtaa


Arvio: Bin Ladenin surma saattaa päättää terrorisminvastaisen sodan


Aila Koskenniemi

Aamulehti

Terroristijohtaja Osama bin Ladenin kuolema jouduttaa todennäköisesti Yhdysvaltain vetäytymistä Afganistanin kriisinhallintaoperaatiosta.

– Paljon voimia ja rahaa vievän operaation merkitys Yhdysvalloille on nyt vähentynyt. Yhdysvallat voi kokea, ettei sen kannata enää uhrata voimavaroja Afganistaniin, sanoo globaalin turvallisuuden ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

– Jos Yhdysvallat vetäisi yhtäkkiä joukkonsa Afganistanista, muut maat, Suomi mukaan lukien, lähtisivät sieltä myös. Yhtäkkinen lähtö on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, arvioi strategian pääopettaja Juha-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on jo aiemmin ilmoittanut joukkojensa vähentämisestä Afganistanissa tänä vuonna. Yhdysvalloilla on maassa toistasataatuhatta miestä, joista osa on mukana ISAF-operaatiossa, osa Yhdysvaltain omassa terrorisminvastaisessa operaatiossa.

Suomi osallistuu ISAF-operaatioon, jonka tavoitteena on tukea Afganistanin hallintoa, kunnes maan omat turvallisuusviranomaiset voivat ottaa ohjat. Puistola muistuttaa, ettei ole Yhdysvaltainkaan edun mukaista, että talibanit saavat uudelleen valtaa.

Al-Qaida heikentynyt

Mika Aaltola uskoo, että terroristijohtajan surma saattaa merkitä päätepistettä terrorisminvastaiselle sodalle.

– Al-Qaida on vuosien kuluessa heikentynyt. Vaikka se nyt ehkä pyrkiikin vastaiskuun, kovin näyttäviin iskuihin se ei todennäköisesti kykene.

Aaltolan mukaan bin Laden oli sulka Obaman hattuun.

– Pehmopresidentti osoitti olevansa tarmokas toimija.


© Kustannusosakeyhtiö Aamulehti