Qatar – Persianlahden geopolitiikan pikkujättiläinen

Webinar · 15.12.2022 13:00 - 14:15

Qatar on Persianlahden pikkujättiläinen, joka pyrkii painimaan kokoaan suuremmassa sarjassa. Maalla on valtaisat maakaasuvarannot, jotka mahdollistavat sen erilaiset toimet ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä. Qatar muun muassa isännöi talibanien poliittista toimistoa, tukee Gazassa valtaa pitävää Hamasia, vaikuttaa Somalian sisäpolitiikkaan, tukee islamisteja eri puolilla maailmaa, sekaantuu Syyrian sisällissotaan, tarjoaa alustan satelliittikanava Al Jazeeralle sekä sallii Yhdysvaltojen operoida Al Udeidin lentotukikohdasta käsin. Talouden saralla Qatar Airways on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi maailman johtavaksi lentoyhtiöksi. Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan myötä maan merkitys on korostunut nesteytetyn maakaasun viejänä. Lisäksi Qatar isännöi parhaillaan vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisoja nostaen Qatarin laajan yleisön tietoisuuteen.

Webinaari pyrkii valaisemaan Qatarin nousua merkittäväksi geopoliittiseksi toimijaksi. Mikä on Qatarin rooli Persianlahden ja Lähi-idän alati ailahtelevassa geopolitiikassa? Mihin se pyrkii? Miten Qatar tasapainottelee hyvin erilaisten ja jopa välillä ristiriitaisilta vaikuttavien tavoitteidensa kanssa? Mikä on maan tulevaisuuden suunta?


OHJELMA

Tilaisuuden avaus ja moderointi:
Olli Ruohomäki, Vieraileva johtava asiantuntija, Ulkopoliittinen instituutti

Puhujat:
Marko Halonen, tutkija, Helsingin yliopisto
Mari Ahmajärvi, lehtori, Lapin yliopisto

Kommentti:
Pekka Voutilainen, suurlähettiläs, Suomen suurlähetystö Doha

Speakers

Tilaisuuden avaus ja moderointi

FT Olli Ruohomäki

Vieraileva johtava asiantuntija, Ulkopoliittinen instituutti

FT Olli Ruohomäki on vieraileva johtava asiantuntija Ulkopoliittisessa instituutissa. Hän hoitaa myös neuvonantajan virkaa ulkoministeriössä. Ruohomäellä on yli 30 vuoden kokemus diplomatian, tutkimuksen ja erilaisten kenttätehtävien maailmoista. Hän on työskennellyt YKn ja Suomen valtion palveluksessa konflikti- ja sotatoimialueilla Lähi-idässä, Afganistanissa ja Kaakkois-Aasiassa. Ruohomäki on valmistunut filosofian tohtoriksi Lontoon yliopiston School of Oriental and African Studies-oppilaitoksesta.

Puhujat

FT Marko Halonen

tutkija, Helsingin yliopisto

Marko Halonen on opiskellut Helsingin ja Edinburghin yliopistoissa. Hän väitteli yleisen historian oppiaineesta vuonna 2020. Lukuvuoden 2019-2020 Halonen vietti Qatarin Dohassa tutkien Persianlahden aluetta laajassa historiallis-yhteiskunnallisessa kontekstissa. Häneltä ilmestyi hiljattain yhdessä Mari Ahmajärven kanssa kirjoitettu teos Persianlahden pikkujättiläiset - Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja Yhdistyneet arabiemiraatit (Gaudeamus). Halonen on toiminut muun muassa historian ja yhteiskuntaopin opettajana Ressun lukiossa, sensorina kansainvälisessä ylioppilastutkintojärjestö IBO:ssa, väitöskirjatutkijana Suomen Rooman-instituutissa sekä päätoimittajana Helsingin kaupungin tiedonhallintayksikössä.

KM Mari Ahmajärvi

lehtori, Lapin yliopisto

Mari Ahmajärvi työskentelee lehtorina Lapin yliopiston harjoittelukoulussa. Lukuvuonna 2019-2020 hän oli Qatarin Dohassa, Qatar Finland International Schoolissa luokanopettajana. Ahmajärvi on kirjoittanut yhdessä Marko Halosen kanssa teoksen Persianlahden pikkujättiläiset - Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja Yhdistyneet arabiemiraatit (Gaudeamus, 2022).

Kommentti

Pekka Voutilainen

suurlähettiläs, Suomen suurlähetystö Doha

Pekka Voutilainen on Suomen suurlähettiläs Qatarissa. Hän on toiminut suurlähettiläänä myös Turkissa ja Saudi-Arabiassa sekä työskennellyt diplomaatin tehtävissä Intiassa, Thaimaassa, Yhdysvalloissa ja Itävallassa.