Vaarallinen pelikenttä
Ilta-Sanomat
Elisa Rimaila, Jari Alenius

Programme Director at the Institute Mika Aaltola commented on the unrest in the Middle East in Ilta-Sanomat on June 27th. According to him, Iraq is a good way for Russia to put the US in its place.

Lähi-itä: Vihollisen vihollinen ei välttämättä ole ystävä. Näin Irakin ja Syyrian kriisien osapuolten suhteet kietoutuvat toisiinsa ja Yhdysvaltoihin sekä Venäjään.

Irakissa ja Syyriassa uusi sotilaallinen voimatekijä, ääri-islamilainen Isis-järjestö, on myllertänyt karttaa uusiksi, ja saanut Yhdysvallat pelkäämään uuden “terroristien pesäpaikan” syntymistä. Samaan aikaan huolta Yhdysvalloissa aiheuttaa vanha kiista Iranin ydinaseohjelmasta.
Alueelle rynnistää uudella tarmolla myös Venäjä, joka tukee toisaalta Syyrian hallintoa maan sisällissodassa, ja toisaalta myös Irania. Nyt Venäjä on tavoittelemassa jalansijaa Irakissa. Suurvallat ovat siis napit vastakkain paitsi Ukrainassa myös entistä enemmän Lähi-idässä.
Alueiden valtioiden suhteet suurvaltoihin sekä Isisiin ja Syyrian sisällissodan osapuoliin ovat monimutkainen soppa, josta on vaikea ottaa selvää. Se tekee tilanteesta myös aiempaa vaarallisemman.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan väkivaltaiset konfliktit läikkyvät yli rajojen, mikä tekee kaikille osapuolille vaikeaksi ymmärtää mitä on tapahtumassa.

– Tilanne on kimurantti ja täytyy muistaa, että kaiken taustalla pienet ihmiset kuolevat. Peli, jota pelataan, on kuolettavaa peliä, Aaltola sanoo IS:lle.

USA:n näkökulmasta tärkeää on alueen vakaus ja läheiset liittolaiset, Saudi-Arabia ja Israel ykkösenä. Venäjä taas yrittää etsiä tilaisuutta saada itselleen rahallista hyötyä asekaupoista, sekä poliittista hyötyä olemalla piikki Yhdysvaltojen lihassa ja saada jonkinlaisia irtopisteitä sieltä täältä.

Kaiken taustalla Lähi-idässä on noin sadan vuoden takainen tilanne, kun eurooppalaiset piirsivät alueen valtioiden rajat omien mieltymystensä mukaisesti. Jäljet näkyvät edelleen alueen kansallisvaltioiden haurautena sekä etenkin etnisinä ja uskonnollisina jännitteinä, kuten Irakissa nyt.

Seuraavassa IS:n selvitys suurvaltojen sekä Irakin ja Syyrian kriisien osapuolten ja niiden tukijoiden suhdesopasta:

SYYRIA

Ukrainan kriisin takia Venäjällä on heikot kortit käsissään kansainvälisessä pelipöydässä. Venäjän “akilleen kantapää” on Mika Aaltolan mukaan se, että sillä on ollut Lähi-idän alueella vain yksi liittolainen: Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto.

Yhdysvallat taas tukee Syyriassa muita Assadin vastaisia kapinallisia paitsi ääri-islamisteja.

– Sillä kortilla Venäjä pyrkii pelaamaan. Syyrian hallinnon tilanne on vähän epämukava ja siellä vastassa ovat Saudi-Arabia ja Persianlahden maiden tukemat sissit, jotka ovat viime aikoina levittäytyneet Irakiin, Aaltola sanoo viitaten Isis-sunnikapinallisiin.

SAUDI-ARABIA

Isisin taistelijat ovat piikki Venäjän tukeman Assadin lihassa, mutta USA:n suhde Isisiin on monimutkaisempi.

– Saudi-Arabia on yksi USA:n läheisimmistä liittolaisista, mutta se on avustanut Irakin Isis-liikettä ja muita sunnikapinallisia Irakissa. Näin alueella menevät monella tavalla sekaisin liittolaisuussuhteet, Aaltola sanoo.

IRAN

Isisin voittokulun spekuloitiin jo vaikuttavan Yhdysvaltain ja Iranin suhteisiin, koska Isis on niiden yhteinen vihollinen.

Maat ovat kuitenkin vanhoja verivihollisia. Niiden välejä hiertää eniten Iranin ydinohjelma, jonka muu maailma pelkää tähtäävän ydinaseiden valmistamiseen. Venäjä kuitenkin tukee Irania.

– Iranin ydinaseneuvottelut ovat moninainen pallopeli, jossa vanha ajatus siitä, että vihollisen vihollinen on ystävä, menee monimutkaisemmaksi, Aaltola toteaa.

Iran tukee Irakin shiiajohtoista hallintoa ja on lähettänyt Isisiä vastaan kamppailevan naapurinsa avuksi armeijakalustoa, kuten miehittämättömiä lennokkeja.

IRAK

Yhdysvallat on Irakista vetäytymisen jälkeen tukenut maan nykyhallintoa vahvasti. Irak tohti jopa pyytää Yhdysvalloilta ilmaiskuja tueksi Isisiä vastaan.

Suhdetta monimutkaistaa kuitenkin se, että Irak suhtautuu myötämielisesti Assadin hallintoon Syyriassa – toisin kuin Yhdysvallat.

Kaiken kukkuraksi Irak on alkamassa kaveerata Venäjän kanssa juuri, kun Yhdysvaltain ja Venäjän suhteissa on pahin pakkaskausi pitkiin aikoihin.

ISRAEL

Israel on Yhdysvaltojen vanha liittolainen, ja mailla on Syyrian Assadissa yhteinen vihollinen.

Toisaalta Yhdysvallat pyrkii pitämään yllä vakaita suhteita arabivaltioihin, mutta välejä hiertää ikuisuuskysymys palestiinalaisten tilanteesta. Yhdysvallat ei voi tehdä siinä suuria myönnytyksiä suututtamatta Israelin nykyjohtoa.

QATAR

Kuviota hämmentää vielä maailman rikkaimpiin valtioihin kuuluva Qatar, jonka väitetään olevan Isisin sunnikapinallisten tukija. Tämä aiheuttaa eripuraa monien arabivaltioiden kesken.

Venäjä löysi Irakissa keinon lyödä kapuloita Yhdysvaltain rattaisiin

Pääministeri Nuri al-Malikipaljasti eilen BBC:lle Irakin saaneen odottelusta tarpeekseen ja tehneen Venäjän kanssa hävittäjäkaupat käytetyistä Suhoi-koneista. Mukana kaupanhieronnassa oli myös Valko-Venäjä.

Tieto tuli yllätyksenä, koska vielä hetkeä aiemmin Irak oli havitellut Yhdysvalloilta F16-hävittäjiä, ja kaupat olivat jo tekeillä. Malikin mukaan amerikkalaiset viivyttelivät liian kauan. Venäjä sen sijaan saa koneet toimitettua “muutamassa päivässä”, Maliki kertoi BBC:lle.

Kremlin verkkosivuilla kerrottiin perjantaina presidenttiVladimir Putininluvanneen Irakille Venäjän “täyden tuen” puhelussaan Malikin kanssa. Tuen sisältöä tiedotteessa ei eritelty.

Mika Aaltolan mukaan Irak on Venäjälle hyvä tapa näpäyttää Yhdysvaltoja.

– Siinä on vähän kapuloita rattaisiin Yhdysvalloille, ja Venäjä nyt kiusaa miten kykenee, Aaltola kuvailee tilannetta IS:lle.

– Venäjällä on selkeät intressit.Sehän ei ole mitenkään merkittävä toimija tuolla alueella, mutta se tekee sitä saadakseen enemmän pelimerkkejä laajempiin neuvotteluihin. Venäjän asema Ukrainan tilanteen johdosta on aika tukala, niin se haluaa saada tällaisia läpimurtoja jossakin, Aaltola sanoi.

Oli odotettavissa, että Venäjän aktiivisuus ja halu päästä suurvalta-asemaan heijastuu siinä, että se työntää näppejään erilaisiin “polttopisteisiin”.