Suomalaisille tuttu demari Naton johtoon
Helsingin Sanomat
Maria Pettersson

Senior Research Fellow at the Institute Charly Salonius-Pastenak commented in Helsingin Sanomat on March 29th on the former Norwegian premier Jens Stoltenberg’s election to general secretary of the Nato. 
Norjalainen Jens Stoltenberg voi saada suomalaispoliitikot suopeammiksi Natolle, arvioi tutkija
Puolustusliitto Naton uutena pääsihteerinä aloittaa lokakuussa Norjan entinen pääministeri Jens Stoltenberg, Nato vahvisti perjantaina. Stoltenberg seuraa tehtävässä Tanskan entistä pääministeriä Anders Fogh Rasmussenia.
Pääsihteeri tulee usein pienestä maasta, Stoltenberg on pidetty poliitikko ja hän oli käytettävissä oikeaan aikaan.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Stoltenbergiä helposti lähestyttävänä henkilönä.
“Kun hän aloitti pääministerinä, häntä pidettiin vähän heppoisena, mutta hyvin hän pärjäsi”, Tuomioja sanoo.
“Pääsihteerin virka on luottamuksenosoitus maalle, joka on ollut aktiivinen Natossa”, sanoo puolustusministeriön konserniohjausyksikön johtaja Janne Kuusela. Norja on panostanut sekä omaan puolustukseensa että Naton kehittämiseen.
Naton pääsihteeri on pikemminkin jäsenmaiden tahdon toimeenpanija kuin puolustusliiton suunnan määräävä johtaja. Siksi pääsihteerin vaihtaminen ei välttämättä merkittävästi muuta politiikkaa, Kuusela sanoo.
Norja on vuosien ajan vaatinut, että Naton tulisi kiinnittää huomiota oman alueensa suojelemiseen pikemmin kuin operaatioihin sen ulkopuolella.
Useimmat jäsenmaat ovat yhtyneet ajatukseen viimeistään Krimin tapahtumien jälkeen.
Stoltenbergin pääministerikaudella Natossa aloitti naisten oikeuksiin erikoistuva lähettiläs, norjalainen Mari Skåre. “Uskon, että Stoltenbergin kaudella tasa-arvokysymykset tulevat pysyväksi osaksi Naton politiikkaa”, Tuomioja sanoo.
Norjalainen pääsihteeri varmistaa, että pohjoismainen yhteistyö on yhä Naton kumppanuusohjelmissa tärkeää.
“Suomalaiset poliitikot tuntevat Stoltenbergin”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.
Hänen mukaansa demaripoliitikko voi saada suomalaiset sosiaalidemokraatit suhtautumaan Natoon myönteisemmin.
“Enpä usko”, Tuomioja sanoo. “Stoltenberg on aina ollut hyvin korrekti. Muut, Pohjoismaiden ulkopuoliset maat ja poliitikot ovat yrittäneet vaikuttaa, mutta hän ei koskaan. Ja onhan Naton johdossa ollut ennenkin mukavia demareita, kuten George Robertson ja Javier Solana.”