Väkivaltaisuuksia on eri puolilla Ukrainaa
Helsingin Sanomat
Pekka Hakala

Programme Director at the Institute Arkady Moshes noted in an interview with Helsingin Sanomat on February 21st that there is already a war going on in Ukraine.

Link to the article

Maassa on jo sota, sanoo Ulkopoliittisen instituutin edustaja

Ukrainan veriset yhteenotot herättävät useita kysymyksiä. HS vastaa niihin yhdessä Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkadi Mošesin kanssa.

Keitä taisteluihin osallistuvat aktivistit ovat? Itsenäisyyden aukion vastarintaa varten on muodostettu Maidanin itsepuolustus -organisaatio, jonka nimissä on viimeksi puhunut vangitun Julija Tymošenkon puolueen kansanedustaja Andri Parubi.

Vastarintaryhmiä on useita: Pravyi sektor (Oikea sektori) yhdistää useita kansallismielisiä pienryhmiä, joista monet ovat EU-vastaisia. Hallintorakennuksia on vallannut Spilna sprava (Yhteinen asia). Puolueista aktivisteja lähimpänä on ollut oikeistolainen Svoboda (Vapaus).

Mošes: “Siellä on monenlaista väkeä, myös tavallisia ihmisiä. Kyseessä on verkosto, ei organisaatio, ja siksi vastarintaa on vaikea murskata tai rauhoittaa.”

Mikä on tilanne Kiovan ulkopuolella? Väkivaltaisuuksista on raportoitu eri puolilta maata, erityisesti Länsi- ja Keski-Ukrainasta. Etelässä ja idässä on ollut rauhallisempaa, mutta itäukrainalaisen Harkovan kaupungin pormestari Mihail Dobkin on kapinallisten äänekkäin vastustaja.

Mošes: “Useilla Länsi-Ukrainan alueilla hallituksella ei ole enää mitään sananvaltaa.”

Onko sisällissodan uhka todellinen? Mošes: “Ukrainassahan on jo sota. Vai montako pitää kuolla, ennen kuin sitä voi sanoa sodaksi? Mutta jos sodalla tarkoitetaan tilannetta, jossa kaksi osapuolta taistelee rajan paikasta ja niillä on ideologia, johto ja rakenteet, sellaiseen en usko. Mutta väkivallan massiivinen laajentuminen on hyvin mahdollista.”

Määrätäänkö armeija nujertamaan kapinalliset? Presidentti Viktor Janukovytš erotti keskiviikkona armeijan komentajan Volodymyr Zamanan, joka vastusti aiemmin poikkeustilan julistamista. Tilalle nimitettiin amiraali Juri Iljin. Puolustusministeri Pavlo Lebedjev ilmoitti samalla, että armeija on valmis toimimaan heti, kun poikkeustila julistetaan.

Mošes: “Armeija on jo hommissa – pitäähän jonkun vartioida asevarastojakin. Mutta en usko, että armeijaa käytetään protestin murskaamiseen. Ensinnäkin Ukrainalla on asevelvollisuusarmeija, jossa on monenlaista väkeä. Toiseksi armeijan moraali on aika heikko ja taisteluvalmius huono. Jos näitä 18-vuotiaita poikia tuodaan kaupunkien kaduille, he eivät kestä vihaa ja psykologista painetta. Heiltä napataan aseet ensimmäisenä päivänä.”