Amerikanska hatskriverier sprids i Finland
Hufvudstadsbladet
Stefanie Sirén

In an interview by the daily Hufvudstadsbladet on 3 August, Institute Programme Director Mika Aaltola commented on the arrival of American hate speech writing to Finland via internet.

 

Näthat

Gratistidningen Magneettimedia har blivit polisanmäld igen, den här gången för en text som anser att den judiska skriftsamlingen boken Talmud uppmanar till pedofili.

Artikeln som publicerades torsdagen den 25 juli under rubriken Det stora hemlighetsmakeriet om ”våldtäkstrabbin” är en översättning av en text som skrevs i maj av den amerikanska ärkekonservativa kristna prästen Ted Pike. Pike är i sitt hemland en kontroversiell person som öppet pläderat i antisemitiska tongångar, bland annat om hur den amerikanska kongressen och de globala medierna styrs av en judisk maffia.

Tidigare i år åtalades Magneettimedia för hets mot folkgrupp. En av artiklarna som är med i åtalet är ett utdrag ur boken Judisk hegemoni, skriven av den före detta amerikanska republikanska politikern och Ku Klux Klan-medlemmen David Duke. Bland de nyare artiklarna som publicerats finns också material av amerikanen Kevin Barrett, som är känd för att gräva i konspirationsteorier kring attacken mot WTC-byggnaden i New York år 2001.

Internationella hatskriverier

Dan Kantor, som är ombudsman för judiska församlingen i Helsingfors har följt med Magneettimedia redan länge.

– Det är någon som bemödar sig väldigt mycket för att översätta de här artiklarna. Det är ju ett oroväckande drag att det här ju inte är sporadisk verksamhet. Dessutom sker det internationellt.

Han är irriterad på att tidningen och webbportalen fått fortsätta publicera smädande artiklar under förundersökningen.

– Det är snart ett år sedan brottsanmälan gjordes, och under hela den här tiden har de publicerat de här egrejerna på löpande band.

Mika Aaltola som är forskningschef vid Utrikespolitiska institutet tror inte att antisemitismen i Finland har ökat, utan att den i stället har hittat en synligare nisch. Han är inte förvånad över att de hårda amerikanska texterna sprids via nätet.

– I USA tar man yttrandefrihet på stort allvar, man får säga nästan vad som helst i vilken som helst debatt. Den här friare kulturen sprider sig via webben till Finland.

De skribenter som översatts till den finska kundtidningen representerar ändå en marginell grupp i USA.

– Deras åsikter hänger ofta ihop med extremhögern, en ”vit överlägsenhet”, som härstammar från sydstaternas antisemitiska historia, säger Aaltola.

Interna meningsskiljaktigheter

I gårdagens Helsingin Sanomat framkommer att vd:n för Kärkkäinen Oy, Riku Ilvesluoto, tar avstånd från den nu polisanmälda artikeln som han anser är gjord utan bolagets medgivande. Till tidningen Kaleva har Ilvesluoto uppgett att ”artiklarna inte är godkännbara och stämmer inte överens med vad som avtalats mellan J. Kärkkäinen Oy och Magneettimedia”. Hbl fick i går inte tag på Ilvesluoto.

Ägaren till J. Kärkkäinen Oy, Juha Kärkkäine n, anser enligt Helsingin Sanomat inte att texterna i Magneettimedia är smädande, utan att det är en begränsning av yttrandefriheten att påstå att artiklarna är antisemitiska.

Åtalet mot Magneettimedia

• Magnettimedia är en kundtidning för butikskedjan Kärkkäinen. Båda ägs av J. Kärkkäinen Oy, som ägs av affärsmannen Juha Kärkkäinen.

• Kundtidningen delas ut till kring 365 000 hushåll i Ylivieska, Lahtis, Uleåborg och närliggande områden.

• I maj väcktes åtal mot ansvariga utgivaren och ägaren av Magnettimedia. Åtalet gäller hets mot folkgrupp genom förtal och smädelse av den judiska folkgruppen.

• Statsåklagaren yrkar också på att bolaget bakom tidningen ska åläggas att betala samfundsbot.

• Statsåklagare Mika Illman uppger till tidningen Kaleva att boten kan ligga på en upp till sexsiffrig summa, men vill inte uppge desto exaktare information.

• Den judiska människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center har i ett brev vädjat till president Sauli Niinistö för att få stopp på skriverierna. Enligt Helsingin Sanomat anser organisationen att artiklarna i Magneettimedia uppmanar finländare till etniskt hat och upplivar antisemitiska uppfattningar.