Gaddafille voi järjestyä kunniallinen peräytymistie
Aamulehti
Olli-Pekka Nissinen

Libyan johtaja, itsensä ikieverstiksi ylentänyt Muammar Gaddafi on virallisesti epätoivoisessa asemassa.


YK:n turvallisuusneuvosto päätti jo aiemmin, että Gaddafi joutuu oikeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan. Näin maastapako tai jonkinlainen kunniallinen peräytyminen ei tule oikein kyseeseen.


Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että kaikki on vielä neuvoteltavissa – suurvaltojen kesken.


– Turvallisuusneuvoston päätökset ovat tosiaan olemassa, mutta ne ovat poliittisia ja neuvoteltavissa, ei siinä automaattista juridista tietä ole. Gaddafin ihmisoikeusrikoksista voidaan sopia toisinkin, jos hän päättäisi perääntyä vallasta, sanoo Aaltola.


Sunnuntaina Gaddafi uhosi, että hän aseistaa miljoonaa libyalaista kapinallisia ja ulkovaltojen raukkamaista hyökkäystä vastaan. Mika Aaltolan mukaan Gaddafin asema Libyassa on yllättävän vankka, eikä uho ole ihan hatusta vedettyä. Myös aseita löytyy.


Oma heimo takana


– Gaddafilla on tukijansa. Öljyrahat on sijoitettu hänen oman maakuntansa ja heimonsa edustajille. He ovat tiukasti Gaddafin takana, kun saavat hallinnosta etuja. Tuntuu absurdilta, mutta vahvoja johtajia usein arvostetaan, vaikka Gaddafin valta perustuu suurelta osin pelkoon.


Hankalinta on nyt siviilien asema.


– Sisällissodat voivat eskaloitua monesti silmittömäksi tappamiseksi, ja sellainen vaara on, vaikka ilmasulku toimii, mutta pattitilanne jatkuu maassa, sanoo Aaltola


– Nyt pitää vain toivoa, että Gaddafi tajuaa luopua vallasta, koska hänen loppunsa tulee olemaan ikävä, jos aikaa kuluu. En vain usko siihen. Tuntuu, että Gaddafin hallinto ei näe mitään pakoa tilanteesta ja jatkaa taistelua.


Aamulehti 21.03.2011, Uutiset, sivu 4, (c) Aamulehti